Громадськість побоюється спотворення результатів онлайн-голосування за конкурсну комісію НАЗК
21.07.2015 16:42

Реформаторська громадськість України вітає рішення прем’єр-міністра Арсенія Яценюка замінити дискредитованого представника від Кабінету Міністрів у конкурсній комісії Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) на представника від громадських об'єднань, які мають значний досвід роботи в антикорупційній сфері.

Про це йдеться у відкритому зверненні до Уряду громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», текст якого є в розпорядженні Новости Украины - From-UA.

Утім, у представників громадськості є побоювання щодо спроможності Уряду забезпечити технічний бік неупередженого онлайн-голосування, яке має відбутися на сайтах Інтернет-видань «Українська правда», «Лівий берег» і «Фокус».

«Погоджуємося, що ідея відбору кращого з громадських кандидатів через інструмент онлайн-голосування є вчасною, технічно виправданою та такою, що гарантує максимальну прозорість і демократичність процесу. Не ставлячи під сумнів беззаперечний авторитет вказаних медіа, все ж виникає питання щодо технічної спроможності Уряду забезпечити неупереджене онлайн-голосування. Так, голосування триватиме одночасно на трьох електронних майданчиках, що означає можливість обирати якогось з кандидатів або зразу на всіх ресурсах, або лише на одному з них. У підсумку, зведені дані з трьох сайтів можуть виявитись помітно спотвореними», - йдеться у заяві.

Представники громадськості вважають за доцільне застосувати технічний алгоритм, використаний під час голосування за членів Ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро. Цей алгоритм уже пройшов усі необхідні сертифікації та був  випробуваний на практиці. 

Окрім того, експертні організацій позитивно оцінюють рішення Уряду про продовження строку прийому документів від кандидатів на участь у конкурсі на посади членів НАЗК, утім занепокоєні пасивністю Кабінету Міністрів у питанні переобрання громадської частини конкурсної комісії НАЗК, що становить половину всіх її членів.

«Ми як спільнота найавторитетніших антикорупційних неурядових організацій звертаємося прем’єр-міністра з пропозицією ухвалити на найближчому засіданні Уряду рішення про проведення нових виборів громадської частини конкурсної комісії НАЗК через висування нових кандидатів та проведення онлайн-голосування. Реанімаційний Пакет Реформ готовий надати всебічну допомогу Уряду в організації таких виборів задля максимально репрезентативної участі в них профільних антикорупційних організацій», - сказано в тексті відкритого звернення.