На виборах у Чернігові спостерігається навала псевдожурналістів
26.07.2015 13:35

На виборах в окрузі №205 у Чернігові на багатьох дільницях присутні люди, які називають себе нібито журналістами. Вони мають при собі посвідчення видання «Точка зору», яке наче належить організації «Комітет виборців України». Більшість з них має на руках жовті браслети. Про це повідомляє Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ).

У свою чергу народний депутат Олександр Черненко, який раніше був головою організації «Комітет виборців України», спростував видачу подібних посвідчень від організації.

Крім того, спостерігається, що представники так званої охоронної фірми «Донбас» теж чомусь присутні на дільницях. Вони не дозволяють журналістам фотографувати та вдаються до погроз.

НМПУ нагадує, що постійно перебувати на виборчій дільниці у день голосування мають право члени дільничних виборчих комісій, члени комісій вищого рівня, кандидати у депутати, уповноважені особи кандидатів та блоків, зареєстрованих учасниками виборчого процесу і внесених у виборчі бюлетені, офіційні спостерігачі від цих партій та блоків (не більше, ніж по 2 особи від партії та блоку), офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій, на кшталт ОБСЄ, представники медіа (не більше, ніж 2 від одного ЗМІ). Іншим особам, окрім перелічених, перебувати на виборчій дільниці заборонено. Працівники органів внутрішніх справ, або особи, які здійснюють охорону правопорядку під час голосування мають право робити це за межами приміщення для голосування.

«Законом прямо передбачено право журналістів бути присутніми під час голосування, відповідно, представники так званої охоронної фірми «Донбас» здійснюють щодо представників медіа протиправні дії», – зазначив юрист НМПУ Олексій Ржанов.

Незалежна медіа-профспілка України застерігає, що обидва ці факти є порушенням закону. У випадку, якщо такі ситуації триватимуть і надалі, НМПУ може вживати заходів щодо їх припинення через звернення в міліцію, публічний тиск, засудження на міжнародному рівні тощо.