НМПУ: Шестеро українських журналістів-розслідувачів розпочали стажування у Польщі
14.09.2015 15:05

Цими вихідними 6 українських журналістів-розслідувачів відправились на тижневе стажування до Польщі. Там вони зустрінуться з журналістами та редакторами провідних польських видань, обговорять питання журналістської етики, особливостей розслідувальної журналістики в Польщі, а також відвідають кілька музеїв та палаців. Крім того, багато часу в програмі учасникам виділено для збору матеріалів та підготовки власного розслідування. Про це Новости Украины - From-UA повідомили в прес-службі НМПУ.

Цей візит став можливим в рамках проекту «Польська стипендія для журналіста-розслідувача», який проводять Асоціація польських журналістів (АПЖ) у партнерстві з Незалежною медіа-профспілкою України (НМПУ) та Національною спілкою журналістів України (НСЖУ). По завершенню стажування кожен учасник має провести журналістське розслідування, пов’язане із українсько-польською тематикою, а також 2 майстер-класи для студентів факультетів журналістики українських університетів. Крім того, у лютому 2016 року в Києві планується провести підсумкову конференцію для обміну досвідом серед стипендіатів та представників їхніх ЗМІ, для обговорення результатів та здобутків даного проекту.

За словами голови Незалежної медіа-профспілки України Юрія Луканова, цей проект став наслідком розширення співробітництва українських журналістських організацій з Асоціацією польських журналістів. «Щороку наші організації проводять Польсько-український конкурс журналістської майстерності та організовують Українсько-польський форум у м. Казимежі-Дольному. І цей рік не стане виключенням. Проект для журналістів-розслідувачів є новим і свого роду бонусним для наших активних журналістів. Проте, з огляду на активну співпрацю, це точно не останній спільний проект», - зазначив він.

Учасниками стажування стали: Абібок Юлія (фрілансер, співпрацює переважно з інтернет-виданнями «ОстроВ» і РБК-Україна), Андрушко Сергій (Радіо Свобода), Виртосу Ірина (Громадська організація «Центр інформації про права людини»), Дейнека Олег (Товариство з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «Новини України»), Жежера Олена «Інтернет-видання «Громада Приірпіння»), Зозулінський Тарас (ТзОВ Телерадіокомпанія Міст ТБ (Телеканал ZIK). Вони були обрані серед 25 авторів кращих робіт, які подавалися на Польсько-український конкурс журналістської майстерності впродовж 2012-2014 років.

Відбір проводила відбірна комісія із представників НМПУ, НСЖУ та АПЖ на основі заявок, поданих журналістами. Претенденти вказували, що планують провести журналістські розслідування з питань досвіду децентралізації в Польщі, порівняння роботи Канцелярій Президентів, створення та функціонування антикорупційного бюро у Польщі, недискримінації людей з інвалідністю в питаннях працевлаштування, розслідувати питання контрабанди на кордоні двох країн та іноземних пропагандистських впливів через громадські та релігійні об’єднання на територіях поблизу кордону.

Як підкреслив перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, активні учасники журналістських конкурсів попередніх робіт отримують найкраще заохочення – професійне стажування. «Наші колеги стануть авторами нових резонансних матеріалів, у яких використають інформацію, отриману від ексклюзивних польських джерел. А відвідини відомих медіа у Варшаві має надихнути українських журналістів, що професійна журналістика є успішною і авторитетною», - переконаний очільник НСЖУ.

Проект «Польська стипендія для журналіста-розслідувача» проводять Асоціація польських журналістів у партнерстві з Незалежною медіа-профспілкою України та Національною спілкою журналістів України. Він відбувається за фінансової підтримки Програми Польсько-Американського Фонду Свободи «Перетворення у регіоні» - RITA, яку реалізує Фонд Освіти для Демократії.

Нагадаємо, Польсько-український конкурс журналістської майстерності (партнерська ініціатива АПЖ, НМПУ та НСЖУ) з кожним роком набуває все більшої популярності серед медійників. Так, якщо у 2012 році на конкурс подали 43 роботи від 21 учасника, то у 2014 році було вже 59 учасників та близько 120 робіт.