НМПУ та НСЖУ вимагають від президента пояснити причини заборони в’їзду в Україну деяких іноземних журналістів
17.09.2015 15:15

Відучора в Україні почав діяти санкційний список щодо в’їзду до країни людей, які були помічені в сепаратистських діях а також їх прибічники серед посадовців РФ. Проте, у списку також опинилася низка журналістів відомих європейських медіа та один власник ЗМІ в Угорщині.

У списку є блок «представники іноземних ЗМІ», більшість з яких – це російські пропагандисти. Але серед них присутні також близько 10 журналістів відомих незалежних європейських та світових ЗМІ – Die Zeit, BBC world news, El Pais.

Так, під санкціями опинилися три кореспонденти британської BBC, які акредитовані та працюють у Росії, двоє іспанських спецкорів, які вже кілька місяців перебувають у полоні бойовиків у Сирії, а також угорський бізнесмен Габор Селеш, власник телекомпанії Ехо-ТВ та провідної угорської газети Magyar Hirlap.

Існує версія, що ці особи могли перетинати український кордон через відрізок, який контролюється Росією. Проте, у цьому випадку вони мають нести відповідальність згідно із законодавством, а не вноситись у заборонні списки. Тому медійні організації України висловлюють своє здивування фактом саме обмеження в’їзду щодо іноземних колег з вільних медіа.

Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) та Національна спілка журналістів України (НСЖУ), які входять до Міжнародної федерації журналістів (МФЖ), вимагають від президента України Петра Порошенка надати роз’яснення щодо включення міжнародних журналістів до санкційного списку.

Суспільство має знати – це традиційна неуважність та помилка в бюрократичній системі передачі інформації між високопосадовцями чи направлена політика уряду проти «незручних» іноземних медійників.

Нагадаємо, 16 вересня президент ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій. Указ доповнений санкційним списком, в якому 105 підприємств і 388 фізичних осіб.