НМПУ і НСЖУ вимагають санкцій для кримського «міністра» Полонського та обурені непослідовністю ОБСЄ. ЗАЯВА
01.10.2015 10:40

Незалежна медіа-профспілка України та Національна спілка журналістів України вимагають від українського уряду відреагувати на факт перебування "міністра" внутрішньої політики, інформації та зв'язку окупаційного уряду Криму Дмитра Полонського на форумі ОБСЕ у Варшаві з доповіддю про ситуацію на півострові.

Нагадаємо, Полонський брав активну участь у захопленні українського Криму Росією та подальшій анексії півострова, а наразі впроваджує цензуру на півострові і сприяє винищенню незалежних ЗМІ та репресіям стосовно журналістів, які працюють за професійними стандартами.

Проте він досі не присутній у санкційних списках, які нещодавно були запроваджені указом президента України, що на наш погляд, є неприпустимим. Відсутність адекватної реакції української влади на дії сепаратистів у Криму призводить до того, що Полонський тепер розповідає на міжнародних заходах про "межнаціональний мир та злагоду у Криму як однин з головних результатів "воз'єднання" Криму з Росією".

Бездіяльність українською влади щодо цього є зневагою щодо багатьох кримських журналістів, які сьогодні піддаються репресіям збоку окупаційної "влади" у Криму, а також усіх журналістів та громадян світу, які не змирилися з окупацією Криму та підтримують територіальну цілісність України.

На нашу думку, уряд України має жорстко відреагувати на це, впровадивши персональні санкції стосовно Полонського та усіх тих, хто сприяли захопленню Криму, але не потрапили до українських санкційних списків.

Також висловлюємо розчарування стосовно непослідовності дій ОБСЄ. З одного боку, організація робить велику роботу для того, щоб не дозволити перетворити професію журналіста в професію пропагандистів, про що неодноразово говорилося на спільних заходах з НМПУ та НСЖУ іншими українськими медіа-організаціями. А з іншого боку, всупереч позиції світового співтовариства, ОБСЄ легітимізує російську окупацію Криму, запрошуючи туди "міністра" нелегітимного уряду півострова.

Вважаємо, що запрошення кримських окупантів на міжнародні заходи є проявом зневаги до держави Україна та міжнародного права.

"Бездіяльність української влади у цьому питанні є зневагою щодо кримських журналістів, які сьогодні зазнають репресій з боку окупаційної "влади" у Криму, а також усіх журналістів та громадян світу, які не змирилися з окупацією Криму та підтримують територіальну цілісність України.

На нашу думку, уряд України має жорстко відреагувати на це, впровадивши персональні санкції стосовно Полонського та усіх тих, хто сприяли захопленню Криму, але досі не потрапили до українських санкційних списків.

Також висловлюємо обурення та розчарування непослідовністю дій ОБСЄ. З одного боку, організація робить велику роботу для того, щоб не дозволити перетворити професію журналіста в професію пропагандистів, про що неодноразово говорилося на спільних заходах з НМПУ та НСЖУ іншими українськими медіа-організаціями. А з іншого боку, всупереч позиції світового співтовариства, ОБСЄ легітимізує російську окупацію Криму, запрошуючи туди "міністра" нелегітимного уряду півострова.

Вважаємо, що запрошення кримських окупантів на міжнародні заходи є проявом зневаги до держави Україна та міжнародного права.