Херсонському журналісту перешкоджають у доступі до судових засідань
15.10.2015 17:06

Сьогодні, 15 жовтня 2015 року, у Херсоні стався інцидент із перешкоджанням у доступі до судових засідань члену НМПУ, місцевому журналістові – Валерію Миронюку. Як стало відомо, журналіст звернувся до Суворівського районного суду із наміром взяти участь у кількох засіданнях вищезазначеного суду.

Однак дозволу він не отримав, а працівники суду мотивували відмову перенесенням судових засідань, які навіть не почались. Журналіст мав намір потрапити на судові засідання, які проводять суддя О.І. Кузьміна у справі грошових махінацій кредитної спілки «Громада», та суддя Г.С. Смирнов, який слухає кримінальну справу, де потерпілою проходить голова обласної партії «Солідарність» Олена Урсуленко.

Валерій Миронюк, учасник інциденту розповідає: «Ми перевіряли спільно з громадою як реалізуються право громадянина України на доступ до судових засідань та звернулись до Суворівського районного суду як громадяни України.

Однак нам було відмовлено без пояснення причини. Тоді ми звернулись до працівників суду як журналісти, на що отримали також відмову, яку судові працівники мотивують відсутністю повістки та перепустки на суд. Отже, ми переконались, що конституційні права неможливо реалізувати, а судові засідання і далі відбуваються за зачиненими для громади дверима», – наголошує Валерій.

Заступник голови НМПУ, юрист – Олександр Тарасов зауважив: «Не дивлячись на те, що всі судові засідання у нас по закону відбуваються гласно, судівські «канцеляристи» разом з «Грифоном» вимагають від журналіста статусу учасника процесу, однак після того, як вони з’ясували, що Валерій є представником ЗМІ -риторика змінилася.

Вони заявили, що обидві справи, на які бажав потрапити журналіст, перенеслись. Найцікавіше, схоже навіть не розпочавшись, що є неможливим відповідно до судового процесу.

На будь-які інші справи, його «чомусь» не пускають. Валерій Миронюк викликав міліцію, та подає заяву про злочин передбачений ст.171 КК України».