НМПУ та НСЖУ закликають долучатись до міжнародної кампанії боротьби з безкарністю
30.10.2015 15:54

Міжнародна федерація журналістів оголосила про початок кампанії «Стоп безкарності». Ціль проведення кампанії – привернути увагу урядовців та громадськості до проблеми безкарності за злочини, скоєні проти журналістів. Організатори кампанії також закликають чинити суспільний спротив сприянню безкарності в країні, повідомляє НМПУ.

Кампанія #endimpunity 2015 розпочинається 2 листопада та триває до 23 листопада. Ці обидві дати є символічними у процесі боротьби з безкарністю. У цей день – 2 листопада 2013 року в Малі вбили двох французьких журналістів із RFI – Гілен Дюпон та Клода Варлона, а 23 листопада у 2009 році, у Філіпінах відбулись трагічні події, внаслідок яких загинули 32 журналісти.

НСЖУ та НМПУ приєднались до міжнародної кампанії боротьби із безкарністю та закликають колег долучатись до спротиву і вимагати законного розслідування усіх ганебних злочинів проти журналістів. Голова НМПУ у зверненні до колег наголосив: «Українські журналісти часто зустрічаються з безкарністю не лише з боку політиків, але й з боку людей, які наближені до влади, і на жаль, влада готова покарати журналістів, але не готова захищати їх».

Перший секретар НСЖУ, Сергій Томіленко зазначив: «Українська влада продовжує говорити правильні слова про свободу слова, покладає квіти до меморіальних табличок загиблим журналістам, але ми, журналістські організації України, вважаємо, що час жестів вже закінчився, ми вимагаємо від влади, від правоохоронців, ефективного розслідування брутальних випадків порушення прав журналістів, і, головне, покарання винних у злочинах проти журналістів.»

Цьогорічна кампанія розпочинається 2 листопада, у Міжнародний День боротьби проти безкарності, визначений ООН, та фокусується на ситуації у Мексиці, Філіппінах, Україні та Ємені. Ці країни МФЖ обрала невипадково, адже тут присутні нижченаведені критерії:

• Рівень насильства щодо журналістів залишався стабільно високим

• Наявність системних відмов з боку влади де-факто боротися проти безкарності

• Фактична стабільність урядів та достатність сили у інституцій, які спроможні

Запрошуємо колег журналістів долучатись до кампанії боротьби із безкарністю та докладати максимально зусиль аби спільно долати це ганебне явище в нашій країні. Програму заходів можна переглянути на сайті НМПУ.