Медіа-профспілка закликає світ реагувати на переслідування журналістів у Криму
03.11.2015 14:40

Незалежна медіа-профспілка України обурена діями російської окупаційної влади у Криму щодо незалежних журналістів. Вчора, 2 листопада, працівники ФСБ розпочали обшуки у будинках екс-співробітників телеканалу ATR — Лілії Буджурової та Ельзари Іслямової, а також у будинку батьків власника телеканала Ленура Іслямова. Водночас пройшов обшук у будинку Іслямова у Москві, а Центробанк Росії відкликав ліцензію на роботу ТОВ «Джаст Банк», який також належить Іслямову, повідомляє НМПУ.

Символічно, що саме 2 листопада у світі відзначали Міжнародний день ООН за припинення безкарності за злочини проти журналістів (The UN International Day to End Impunity for Crimes Against Journalists), який було встановлено на 68-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 18 грудня 2013 року резолюцією №68/163.

Після захоплення Криму у лютому 2014 року першими постраждали незалежні медіа. Парамілітарні загони так званої самооборони захоплювали редакції та переслідували журналістів, які висвітлювали процес окупації та анексії Криму. Більшість з цих журналістів були змушені виїхати на материкову частину України, інші змінили риторику. Наприклад, замість «окупація» казали «нова реальність».

Після отримання повного контролю над Кримом російська влада зобов’язала редакції пройти перереєстрацію за російськими законами. Незалежні медіа не мали шансів пройти цю процедуру та були змушені припинити діяльність з 1 квітня 2015 року.

Кримсько-татарський телеканал ATR російського бізнесмена Ленура Іслямова також був змушений залишити кримський Сімферополь та переїхати у Київ. Тут редакція відновила свою роботу, а Іслямов отримав українське громадянство. Телеканал залишається популярним у Криму серед корінного населення півострова – кримських татар, які мають змогу його дивитися через супутник або інтернет.

Загалом, трансляція незалежних медіа у Криму заборонена окупаційною владою, а доступ до вільних медіа мешканці Криму здійснюють лише за допомогою супутнику або інтернету. Окупаційна влада забороняє роботу незалежних журналістів на півострові, продаж вільної преси у роздрібних мережах, блокує доступ до незалежних інформаційних телеканалів у кабельних мережах та до деяких сайтів у інтернеті.

Незалежна медіа-профспілка України вважає, що тиск на бізнес власника телеканалу ATR Ленура Іслямова та його оточення може призвести до припинення мовлення цього телеканалу.

Медіа-профспілка звертається до Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів, офісу Верховного комісару ООН з прав людини, офісу Представника ОБСЄ з питань свободи медіа, «Репортерів без кордонів», Committee to Protect Journalists, Amnesty International та Human Rights Watch із проханням втрутитися у ситуацію та вплинути на російську владу, щоб припинити тиск та переслідування журналістів.

Медіа-профспілка закликає вказані міжнародні організації відкрити свої представництва у Криму — це сприятиме нормалізації ситуації. Водночас НМПУ закликає українську владу допомагати правозахисникам у цьому питанні.

Від української влади Медіа-профспілка вимагає швидкого та об’єктивного розслідування кримінальних проваджень щодо подій 2 листопада у Криму, встановлення та покарання винних.