Українську владу закликають забезпечити вільну й безпечну роботу журналістів. ЗАЯВА
24.11.2015 10:58

До Дня безкарності Незалежна Медіа-Профспілка України, Національна Спілка Журналістів України, ГО "Інститут Масової Інформації", ГО "Телекритика", ГО "Центр ЮА", Міжнародна Федерація Журналістів, Міжнародна організація Репортери без кордонів звернулись до української влади щодо забезпечення вільної й безпечної роботи журналістів.

ЗАЯВА ДО ДНЯ БЕЗКАРНОСТІ

Ми, представники українських та міжнародних медійних організацій, у Міжнародний день боротьби з безкарністю, звертаємося до української влади з закликом забезпечити вільне й безпечне середовище для журналістської діяльності, та гарантувати здійснення правосуддя за злочини проти журналістів.

За 10 місяців 2015 року, за даними МВС, було скеровано до суду 7 справ за 171-ю статтею ККУ (перешкоджання), 1 справу за статтею 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста). Крім того, за даними ГПУ, у 2015 році було скеровано до суду 3 справи, що стосувалися побиття журналістів під час Революції Гідності.

Для порівняння, у 2014 році тільки 6 справ за 171-ю статтею було скеровано до суду, у 2013 – пять справ.

Медіа-організації вітають початок процесу боротьби з безкарністю, оскільки вона є однією з основних проблем медіасфери, і висловлюють готовність працювати в рамках робочих груп з владою, щоб покращити стан розслідувань.

Однак нагадуємо, досі лишаються непокараними нападники на журналістів під час Революції Гідності, коли постраждало близько 300 наших колег. Лише частково вдалося добитися правосуддя у справі Гонгадзе – замовники злочину лишаються непокараними.

Ми звертаємося до влади з вимогою дотримуватися міжнародних зобов’язань щодо свободи слова, і системно вживати заходів, щоб гарантувати здійснення правосуддя за злочини проти журналістів.

Ми закликаємо МВС провести заходи з метою підвищення кваліфікації робітників нової поліції у взаємодії з журналістами, фотографами та операторами.

Ми закликаємо Генпрокуратуру провести заходи з підвищення ефективності слідчих органів прокуратури в аспекті розслідувань злочинів, вчинених щодо журналістів.

Крім того, ми звертаємося до постраждалих журналістів, операторів, фотографів і закликаємо обов’язково подавати заяви до правоохоронних органів у випадку перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, оскільки це полегшить процес здійснення правосуддя.

Звертаємо увагу, що безкарність також є однією з ключових ознак недемократичних режимів, де людей обдурюють пропагандою, і де владі не ставлять жорстких запитань. Тому Влада демократичної і проєвропейської країни має системно демонструвати, що вона спроможна гарантувати безпеку журналістів, право громадян на інформацію, і підтримувати свободу слова не на словах, а на ділі.

Довідка. 2 листопада — міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Цю дату було обрано у 2013 році на 68-й сесії Генеральної Асамблеї ООН резолюцією 68/163 в пам'ять про двох французьких журналістів, вбитих в Малі 2 листопада 2013, повідомляє Громадське ТБ.

Резолюція засуджує будь-які прояви насильства проти представників ЗМІ, а також закликає держав-учасниць зробите все належне аби запобігти злочинам у відношенні до журналістів, забезпечити притягнення до відповідальності осіб, що скоїли такі злочини, а також забезпечити потерпілим доступ до належних засобів правового захисту.

З приводу Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович закликала сьогодні держави-учасниці ОБСЄ ретельно розслідувати всі напади на журналістів і переслідувати тих, хто скоює злочини проти представників ЗМІ.

Інфографіка ілюструє, що підтримує культуру безкарності

Інфографіка ілюструє, що підтримує культуру безкарності
Інфографіка ілюструє, що підтримує культуру безкарності
daytoendimpunity.org

«Якщо журналісти не можуть безпечно й вільно писати та розслідувати свої сюжети, свобода вираження думок і свобода засобів масової інформації знаходиться під загрозою», — зазначила Міятович.
«Для того, щоб розірвати порочне коло безкарності всі напади на журналістів повинні бути розслідувані швидко і ретельно; не може бути винятків із цього базового правила», — додала вона.

За останнє десятиріччя було вбито більш ніж 700 журналістів за інформування громадськості про події, що відбуваються. Згідно з доповіддю Генерального директора ЮНЕСКО, було розслідовано менш ніж 6% всіх випадків убивств журналістів (593 випадки) за період 2006-2013 років. Що стосується решти вбивств, то по 171 нагоді (28%) справи все ще знаходяться на різних стадіях судового розслідування, щодо 384 випадків (68,8%) ніякої інформації немає взагалі.