Литвин: Українців змушують служити угрупованням під назвою «політичні партії»
15.12.2015 11:59

Коаліція написала Закон про місцеві вибори «під себе і для себе»: він сформульований так, щоб змусити народ служити угрупованням під назвою «політичні партії». Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів народний депутат України, екс-спікер Верховної Ради, голова «Народної партії» Володимир Литвин.

За словами нашого співрозмовника, результати місцевих виборів, що відбулися у жовтні цього року, були цілком прогнозовані.

«Сьогодні, гостро критикуючи попередників, зокрема тих, хто раніше входив у правлячу Партію регіонів, сором’язливо ховають очі від того, що значний відсоток переможців місцевих виборів дали саме регіонали. Вони (єкс-представники ПР – ред.) були рекрутовані, а в більшості випадків, навіть запрошені до нинішніх правлячих партій. Це так звані лідери громадської думки, які тримають контроль над певними підприємствами, організаціями, населеними пунктами і цілими районами», - каже політик.

Щодо складу депутатів обласних рад, то, продовжує Литвин, серед них можна побачити велику кількість тих, кого називають «вчорашніми» представниками «злочинного режиму».

«При цьому цинічно виглядають гасла про те, що нинішні переможці унеможливили реванш попередньої влади. Кажу: уважно подивіться на свої партійні списки. Так, ви не допустили, а просто перебрали тих, кого називаєте вчорашніми, на себе. Це й ті люди, які уже перепробували всі партії, - ті, хто завжди на поверхні, за будь-яких режимів. Красномовний приклад – такі собі місцеві «князьки» - керівники лісових господарств. Вони тотально контролюють певні місцевості, при зміні влади постійно лунають погрози їх усіх замінити. Однак вони завжди вдало «підповзають» під чергову владу, висловлюють її представникам «аргументи», від яких важко відмовитись і продовжують бути народними представниками вкупі з черговою правлячою силою», - констатує екс-спікер Верховної Ради.

Аби не допустити посилення протистояння в Києві, уособленням якого є Верховна Рада, продовжує наш співрозмовник, лідерам політичних партій зараз віддаються на «годування» області й райони.

«Звісно, очікувати замирення в Києві марно. Більше того, конфлікти в центрі отримають легальну основу для поглиблення конфліктів на місцевому рівні, а відтак – феодалізації України», - каже політик.

«Абсурдність Закону про місцеві вибори виявилась і в тому, що, наприклад, у Житомирській області три райони взагалі не представлені в обласній раді, а в Київській облраді немає депутатів від Білої Церкви. Не кажу вже про рівень районних рад. На превеликий жаль, ніхто не переймається більш-менш серйозним аналізом виборів й оцінки їх впливу на майбутнє України», - резюмує Володимир Литвин.

Повністю єксклюзивне інтерв’ю з Володимиром Литвиним можна прочитати ТУТ.