В БПП заявляють, що дехто має відповісти за зведення «Бучанського Межигір'я»
17.12.2015 19:44

Антикорупційна платформа фракції Блок Петра Порошенка звернулася до Генерального прокурора, Голови Національного Антикорупційного бюро, Голови Спеціалізованої Антикорупційної прокуратури з вимогою взяти під особистий контроль розслідування незаконного розпаювання Біличанського лісу та сприяти притягненню до відповідальності винних. Про це йдеться в розповсюдженій сьогодні заяві, повідомили Новости Украины - From-UA в прес-службі БПП.

Депутати Антикорупційної платформи нагадують, що Біличанський ліс має бути недоторканим через свій статус рекреаційної зони.

"Сотні земельних актів прокуратура оскаржує в судах. Але розкрадачів землі це не зупиняє, і навіть на ділянках, де накладено прокурорський арешт, продовжують рубати дерева. Активістів, які намагаються відвоювати ліс, б'ють титушки, а правоохоронні органи й суди не можуть гарантувати людям правосуддя" - наголошується в документі.

За наявною у них інформацією, розкрадання лісу в Приірпінні очолюють екс-регіонал мер Бучі Анатолій Федорук (на фото тисне руку Віктору Януковичу), та його колишній заступник і нинішній мер Ірпеня Володимир Карплюк: "за наявними даними кримінального провадження, Федорук причетний до незаконного виведення землі під скандальне Бучанське Межигір'я. А Карплюк досі має ділянку в самому Біличанському лісі".

Депутати також наголосили, що аби уникнути відповідальності, мер Ірпеня Карплюк шукає підтримки з боку політиків різних таборів, вводячи їх в оману.

"Ми звертаємося до політиків і звертаємо увагу, що підтримка зловмисників – це потурання корупції". - йдеться в заяві.

Нагадаємо, вчора Верховний суд прийняв рішення про повернення державі 14 га так званого Бучанського Межигір'я, визнавши, що його придбання родиною екс-віце-спікера Ігоря Калетника було незаконним.

Як повідомила нардеп Ольга Червакова (БПП) на своїй сторінці в Фейсбук, це відкриває дорогу для персональної відповідальності посадовців, що готували рішення про незаконне розпаювання ліса. Серед них - мер Бучі Анатолій Федорук, за каденції якого, в 2002 році, відбулася передача цих угідь в приватні руки.

«Обласною прокуратурою ще 19 серпня внесено відомості до ЄРДР за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Бучанської міської ради при вилученні даних земель. Кримінальне провадження є, і, як запевнили мене в прокуратурі, воно буде розслідуватися, попри тиск, який чинять удільні князі Приірпіння», - написала Червакова.

Позов родини Калетників у судовому процесі вчора підтримала Бучанська міська рада. На думку депутата, так сталося «через загрозу кримінальної відповідальності» меру Анатолію Федоруку.

«Інших резонів нема, мер, який діє в інтересах громади, виступав би за повернення землі людям», - упевнена вона.

Наступним етапом прокуратура планує повернення решти незаконно відчужених земель Бучанського лісу.

Всього - 890 гектарів.