Держбюджет-2016: українські аграрії опинилися в дуже скрутному становищі
26.12.2015 10:09

Важливі для країни рішення вночі не приймають, адже багато процедурних моментів можуть бути не враховані або взагалі упущені. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів народний депутат України від фракції «Блок Петра Порошенка», президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

На думку нашого співрозмовника, прийнятий напередодні Бюджет-2016 потребуватиме суттєвих коригувань впродовж наступного календарного року.

«Коментувати «бюджетну ніч», як і прийняті під час неї рішення, дуже важко. Я б сказав, тут виникає більше запитань, ніж відповідей. На мою думку, подібні важливі для країни рішення вночі не приймають, адже багато процедурних моментів можуть бути не враховані або взагалі упущені. З іншого боку, це створює негативний імідж нашої держави в очах світової спільноти. Тому, у подальшому хотілося б цього уникати», - каже нардеп.

«Прийняття депутатами кошторису фактично в останній момент - це велике недопрацювання як з боку Мінфіну, так і уряду нашої держави», - додає Козаченко.

На сьогодні, продовжує депутат, бюджетні умови ставлять українських аграріїв у дуже скрутне становище.

«На мою думку, у Бюджеті України на 2016 рік кількість пунктів, що підтримуватимуть розвиток аграрної галузі, обмежена, адже видатки на її утримання суттєво скорочені. Взагалі, українське сільське господарство можна з упевненістю назвати одним із найменш субсидованих у світі. Наша галузь живе не завдяки, а навіть всупереч діям держави. Саме аграрна галузь, передусім, формувала валютні надходження до держави і, на відміну від інших галузей, показувала зростання показників. До того ж, аграрії фактично тримають на своїх плечах і соціальну сферу, і розвиток сільської місцевості», - пояснює політик.

Таким чином президент Української аграрної конфедерації негативно оцінює пункти державного кошторису, що стосуються підтримки сільського господарства.

«Ці пункти мають бути переглянуті та скориговані вже найближчим часом. Завдяки консолідованим зусиллям Міжфракційного депутатського аграрного об’єднання та інших депутатів ВРУ, а також учасників Аграрних страйків біля стін парламенту та в регіонах вдалось досягти певних позитивних змін у цьому документі, адже на сьогодні радикальні загрози для сільського господарства у ньому відсутні. Більш-менш добре почуватимуть себе виробники зернових, завдяки поверненню ПДВ при експорті зерна. Це дозволить підняти внутрішні ціни на зерно та зробити їх більш конкурентними. Натомість, внутрішня ціна кормів для худоби також «підскочить», що дуже сильно вплине на тваринництво: воно може увійти у стан стагнації», - зазначає співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Рада прийняла за основу и у цілому проект закону України про держбюджет на 2016 рік.