Рік втрачених можливостей: чого так і не зробила українська влада у 2015-му?
29.12.2015 12:13

Країна входить у 2016-й рік економічно ослабленою, і це несе за собою суттєві загрози. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів аналітик, директор Центру розвитку суспільства Ігор Харченко.

Наш співрозмовник зазначає, что 2015 рік навряд чи можна назвати роком великих досягнень української влади.

«Одним з нечисленних досягнень української влади можна вважати доволі демократично проведені місцеві вибори. Вони відбулися більш-менш мирно без грубих порушень, за мінімального впливу адміністративного ресурсу. Інша справа, що закон про місцеві вибори досить недосконалий, його можна критикувати, але, принаймні, це хоч якийсь крок вперед», - констатує аналітик.

За словами Ігоря Харченка, уряд та Верховна Рада серйозно запізнилися зі схваленням Податкового кодексу та бюджету країни на 2016-й рік.

«Все це слід було зробити принаймні півроку тому, а може й раніше, для того, аби країна могла увійти в наступний рік з іншим розумінням економічних та соціальних перспектив. Та цього зроблено не було, і це серйозний провал, що свідчить про слабкість коаліції в прийнятті важливих рішень», - каже експерт.

Країна входить у 2016-й рік економічно ослабленою, продовжує директор Центру розвитку суспільства, і це, на його думку, несе за собою суттєві загрози.

«У році, що минає, не відбулося оновлення влади в аспекті залучення нових людей з новим мисленням. До владних кабінетів запрошувалися умовні «варяги» без системного бачення реформ. В результаті країна не має дієздатного уряду, адже він не демонструє якихось успіхів», - зазначає Харченко.

«Влада постійно торочить, що в країні йде війна, тому, мовляв, важко щось робити та змінювати. Але ж війна – це чи не найкращий час для реформ, оскільки саме вона виявляє усі слабкі місця Системи. Це свого роду «креш-тест» і «креш-аудит», що дає можливість швидко зрозуміти усі болючі точки в країні та належним чином на них відреагувати. Водночас, це можливо лише за умови, якщо є добра політична воля, достатній рівень професіоналізму і готовність брати на себе відповідальність за непопулярні рішення. Цього всього зроблено не було і тому це завдання переноситься на наступний рік», - додає експерт.

Також, за словами аналітика, в цьому році українська влада не залучила вельми потужний потенціал – громадянське суспільство – у справу зміцнення системи національної та економічної безпеки країни.

«Процес стимулювання розвитку – це потенціал активних громадян і громадянського суспільства, ці люди реалізують себе не за сприяння влади, а наперекір тому, що вона робить. Це, наприклад, той же волонтерський рух, який гідно працює не лише в зоні АТО, але і в багатьох інших аспектах життя країни», - каже аналітик.

А ось щодо створення Національної поліції, то, продовжує Ігор Харченко, це «досягнення» швидше є декларацією намірів, ніж реформою.

«Про це зарано говорити як про дієву реформу. Окремі поліцейські підрозділи – це добре, але правоохоронна система в країні не змінилася, тому це скоріше декларація, ніж практично втілена реформа. Корисний ефект від створення поліції можна буде оцінити мінімум за рік-два, проаналізувавши показники криміногенної ситуації в масштабах усієї країни», - пояснює експерт.

Аналогічною, на думку фахівця, є ситуація і у сфері боротьби з корупцією.

«Створення антикорупційних органів влади можна вважати здобутком, але це слід було зробити набагато раніше. Тобто добре, що вони створені, але погано, що з великим запізненням і взагалі, що весь цей процес дуже повільно рухається. Депутати Верховної Ради стверджують, що в проекті бюджету на 2016 рік відсутні окремі статті фінансування цих антикорупційних органів. Це дуже прикро, адже якщо цього не буде зроблено, вони будуть залежними від розпорядника коштів, хоча повинні мати можливість розпоряджатися коштами самостійно. Тому це поки що не завершений процес, і називати його позитивним досягненням влади дуже важко. Поки що це схоже виключно на декларацію намірів – та добре, що вони створені і вже є», - каже Харченко.

«Отже, 2015-й рік був більше роком втрачених можливостей, ніж здобутків. І це при тому, що можливості в України були і є досить серйозні», - резюмує аналітик.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що аналітики Stratfor оприлюднили прогноз щодо політичної та економічної ситуації у світі на 2016 рік.