Business Insider: У Путіна є два роки, щоби врятувати Росію від долі СРСР
26.01.2016 17:00

У Путіна є два роки на те, щоб утримати Росію від розпаду. Такої думки дотримується геополітичний експерт Джордж Фрідман, пише видання Business Insider.

В інтерв’ю Mauldin Economics Фрідман каже, що обвал цін на нафту спустошує російський бюджет. За його оцінками, через два роки економічні сили почнуть розривати Росію на частини, так само як СРСР у 1991-му.

Фрідман виходить з того, що Москва нещодавно вирішила припинити фінансову допомогу іншим країнам у формі кредитів. У результаті Росія може втратити вплив, а її колишні клієнти звернуться по допомогу до США.

Той факт, що Путін не приховує цей крок від населення, вказує, що бюджет і справді у відчайдушному стані, міркує Фрідман.

Водночас кореспондент The New York Times Ніл Макфаркуар пише, що з падінням цін на нафту зростає занепокоєння росіян.

Як приклад оглядач наводить подружжя Тітових. Торік фінансове становище Сєргєя і Вікторії, немолодих викладачів музики з Краснодара, погіршилось. «Зарплата Вікторії, виплачувана державою, була скорочена на третину, і через розгул інфляції подружжю стали недоступні деякі основні харчові продукти, наприклад, огірки і баклажани», – йдеться в статті.

Потім з 1 січня адміністрація Краснодара вирішила скасувати субсидії на проїзд для пенсіонерів. На позаминулому тижні обурений Сєргєй брав участь у несанкціонованій демонстрації. Сотні літніх росіян зібралися на головній площі Краснодара і скандували: «Поверніть наші пільги!».

«У Росії все частіше відбуваються незаконні акції протесту і «дикі страйки» далекобійників, вчителів, фабричних робітників і росіян з різних верств, що зіткнулися з різким скороченням держбюджету, яке викликане зниженням доходів від нафти і газу», – зазначає Макфаркуар.

Обвал цін на нафту перекроює економічні відносини в усьому світі, але для Росії ці зміни особливо страшні: федеральний бюджет на 50% залежить від експорту енергоносіїв, пише газета.

Оскільки бюджет на 2016 рік був сформований, виходячи з 50 доларів за барель нафти, міністр фінансів Силуанов оголосив, що Росію чекає бюджетний дефіцит у розмірі 40 млрд. доларів, і міністерствам наказали урізати витрати на 10%.

За офіційною статистикою, торік ціни на продукти зросли на 20%, але росіяни часто говорять, що їхні витрати на продукти піднялися на третину, якщо не більше.

За даними видання, в Краснодарі «близько 100 робітників Верстатобудівного заводу імені Сєдіна цілий рік не бачили зарплати, а нещодавно отримали повідомлення про звільнення. Вони теж іноді збиралися на головній площі, вимагаючи погасити борги із зарплати».

«За традицією, що йде з радянських часів, більшість фірм, а надто держкомпанії схильні скорочувати робочий день або припиняти виплату зарплат замість того, щоби звільняти людей. Це робиться, щоби зменшити ймовірність соціальних заворушень», – додає журналіст.

«У середу в Москві 15 співробітників «Сбарро» – мережі піцерій, що базується в Огайо, – стояли в лютий мороз біля одного із закладів, що працюють за франшизою. Вони тримали транспаранти з написами «Віддайте нам наші гроші». Кілька людей сказали, що їм не платять щонайменше три місяці», – йдеться в статті.

Багато аналітиків чекають, що росіяни, як вони завжди роблять у важкі часи, причаївшись, почнуть обробляти свої городи і перечікувати біду.

«Інші кажуть, що росіяни звикли до певного рівня життя і почнуть протестувати проти його втрати», – підсумовує Макфаркуар.