Акредитація журналістів в АТО: безпека роботи чи контроль за діяльністю?
15.02.2016 13:23

Фотокореспондент ІА «Укрінформ» Маркіян Лисейко та журналіст видання «Лівий берег» - Марк Левін зустрілись з перешкоджанням журналістській діяльності, коли 12 лютого, направились до блокпосту у с. Гранітне. Журналісти планували потрапити в населений пункт та поспілкуватись з мирними жителями для подальшого висвітлення життя містян в рамках спецпроекту "Лінія конфлікту. Люди". Про це Новости Украины - From-UA повідомили в прес-службі Незалежної медіа-профспілка України.

«Напередодні, ми надіслали в прес-службу АТО необхідний запит, прес-офіцер нас запевнив, що все гаразд і пообіцяв забезпечити супровід та сприяння, - розповідає журналіст Марк Левін. Однак, коли о 8 ранку ми приїхали на місце, з’ясувалось, що ніхто не був поінформований, а супроводжуючого, якого призначив прес-офіцер, не було, зв’язку із самим прес-офіцером теж не було. Відтак, перебуваючи на блок-пості понад годину, ми не могли ані працювати, ані рухатись далі і перебували у небезпеці, являючи собою мішень для обстрілів».

Далі журналісти повідомили, що супроводжуючий Вовкодав Святослав, заступник командира з виховної роботи 14 окремого мотопіхотного батальйону при 72 бригаді, який прибув для сприяння роботи журналістів сам визначав тривалість перебування журналістів у с. Гранітне, регламентував час проведення зйомок, за лише йому відомими нормами, втручався у роботу журналістів, чим перешкоджав журналістам виконувати свій професійний обов’язок.

«Нас цікавило усебічне висвітлення подій», - розповідає журналіст Макс Левін, - «Ми спілкувались з місцевими жителями, які мали полярні погляди та опозиційні міркування, і, очевидно присутність військового під час бесід, впливала на нашу з ними розмову, ми повідомили про це пана Вовкодава і попросили нас залишити, однак він відмовився».

На прес-карті АТО, яку отримують акредитовані журналісти, вказано номери телефонів фахівців, зателефонуваши туди за роз’ясненнями, прес-служба НМПУ отримала відповідь від Миколи Миколайовича, який повідомив, що в країні йде війна і це, на його думку, повинно все пояснювати.

Юзеф Венсковіч, офіцер прес-служби Міністерства оборони, коментуючи ситуацію, повідомив, що ситуація трапилась у зв’язку з тим, що акредитація журналіста - Макса Левіна, у зоні АТО прострочена. Відтак, з 5 січня він не має права працювати у зоні АТО. Пан Венсковіч нас запевнив, що як тільки журналіст поновить акредитацію у нього не буде ніяких проблем з роботою у зоні АТО.

Як видно з фото, акредитація у журналіста дійсна до 22 лютого 2016 року.


«Прикро, що журналісти стикаються із обмеженням своїх прав у зоні проведення АТО і не можуть нормально виконувати професійний обов’язок. Оскільки їм перешкоджають військові, котрі абсолютно не розуміють специфіку роботи журналістів, є некомпетентними і чинять тиск на журналістів та їх цивільних співрозмовників», - говорить голова Київської організації медіа-профспілки, Юка Гаврилова, - «У прес-службі Міністерства оборони замість того, щоб визнати проблему, цитують підзаконні акти, які регламентують роботу військових, а не журналістів, посилаються на військову таємницю, і обмеження заради безпеки. Також хочу зазначити, що ми вже 2 роки живемо у системі подвійних стандартів, де війну називають антитерористичною операцією. Адже тривалість АТО вимірюється годинами, а не роками».

Медіа-юрист, заступник голови медіа-профспілки Олександр Тарасов зазначає, що такі дії військовослужбовців суперечать ч. 4 ст. 25, ст.26 Закону України «Про інформацію» та зазначає: "Закон чітко визначає, що після пред'явлення журналістського посвідчення журналіст має право збирати інформацію в зоні стихійного лиха, масових заворушень, військових дій. Акредитація за своєю правовою суттю не є дозволом на роботу, а навпаки це інструмент сприяння в роботі журналіста. Відсутність акредитації не може бути підставою для обмеження доступу журналіста до не секретної інформації. Ми закликаємо Міністерство оборони зважати на специфіку роботи журналістів та не перешкоджати їх законній діяльності".