«Етнодім»: вишиванка, яка розкриє жіночність
16.02.2016 08:49

Нашому народу надзвичайно поталанило з народним строєм, адже навіть через віки окремі його елементи залишаються актуальними. Зокрема, якщо йдеться про жіночі вишиванки. Не багато знайдеться прикладів народного вбрання у світі, які б так вдало підкреслювали жіночу сутність і приховували недоліки фігури.

Нові моделі вишитих сорочок і суконь до весни 2016 року ви знайдете на сайті etnodim.com.ua. Консультанти майстерні-магазину «Етнодім» дають поради щодо вибору традиційного для України одягу.

Обирайте жіночу вишиванку для будь-якої ситуації

Вишиванку класичного фасону можна сміливо носити з джинсами або штанами в стилі кежуал. Вона візуально зменшить плечі та приховає, за потреби, занадто масивні руки. Носити її можна як навипуск, так і підперезавшись вишитим або класичним поясом.

Для офісу краще обрати осучаснений варіант крою, який можна поєднувати із жакетами та светрами. Це буде вдалий ансамбль із діловими брюками та спідницею. А в неформальних умовах жіночі вишиванки можна поєднувати із джинсами, вдягаючи навипуск без паска.

Обираючи вишиту сукню, зверніть увагу на її оздоблення. Адже воно також може бути як офісно-стриманим, так і яскраво-святковим. Але класичне для Київщини поєднання чорного та червоного у традиційному візерунку буде доречним майже в кожній ситуації.

Вишуканою та витонченою є вишивка в тон полотну: «білим по білому» або «чорним по чорному». Її зазвичай поєднують з мереживом, яке надає оздобленню особливого «випуклого» вигляду, що змінюється залежно від кута зору.

Загалом орнаменти на вишиванках поділяються на рослинні, зооморфні та абстрактні. Геометричні вважаються найдавнішими, але, що цікаво, вони зараз найпопулярніші.

Поширеними є і рослинні мотиви, кожен з яких має своє символічне значення, наприклад, барвінок символізує щасливе життя, візерунок «яблучне коло» — кохання, а «листки та гілки» означають дерево життя.

До речі, мода поєднувати вишиванку з діловим одягом виникла не останніми роками, як вважає більшість. Ще у ХІХ столітті Іван Франко запровадив тренд вдягати вишиванку разом із діловим костюмом, а один із найпоширеніших його портретів у такому вбранні зображений на 20-гривневій купюрі.

Останнім часом популярними є не лише вишиванки класичної довжини, а й вишиті сукні, крій яких може бути абсолютно сучасним. Зустрічаються навіть вишиті джинси та жіночі сумки. У тренді все народне та автентичне. Вишивка — це справжній символ України, який ніколи не застаріє.

Завітайте до магазину «Етнодім» — та оберіть сучасний одяг у традиційному виконанні для жінок, чоловіків і дітей.