НМПУ: Журналісти «Національного газетно-журнального видавництва» відстояли новий колективний договір
17.02.2016 12:07

Завершились колективні переговори, щодо внесення змін до колективного договору в медіа-холдингу Державне підприємство “Національне газетно-журнальне видавництво”, до складу якого входять 7 видань та інтернет портал “Культура”. Результатом стало прийняття збалансованого колективного договору між працівниками та роботодавцем. Про це Новости Украины - From-UA повідомили в прес-службі НМПУ.

У січні первинна профспілкова організація НМПУ у газетно-журнальному видавництві виступила ініціатором колективних переговорів, щодо внесення змін до колективного договору. Відтак, рішенням осередку було створено робочу групу до складу якої увійшли: Єлизавета Красніченко, Олександр Литвиненко (представники первинки), а також член Комітету КМО НМПУ Олександр Тарасов, та Ірина Переход (голова профспілки культури на ДП “Газетно-журнальне видавництво”). Сторону роботодавця представляв Генеральний директор – Андрій Щекун.

Журналіст, Єлизавета Красніченко, одна із учасників переговорів, розповіла: «На жаль, багато колег-журналістів не знають, що таке колективний договір і для чого він потрібен. Однак, варто розуміти, що для продуктивної роботи повинні бути виписані нормальні умови співпраці для обох сторін. Колективний договір регулює відносини роботодавця та працівника і застраховує журналіста від ризиків, які можуть бути пов’язані з порушенням особистісного контакту».

Юридичною групою НМПУ було розроблено збалансований колективний договір, який максимально захищає права найманих працівників, саме в сфері друкованих та інтернет ЗМІ. Нагадаємо, що раніше на підприємстві діяв застарілий “радянський” колективний договір, який не відповідає сучасним умовам.

“Ми раді, що сторона роботодавця, розуміючи сучасні соціально – економічні умови, погодилась на компроміс та узгодила з профспілками збалансований колективний договір. Цей договір вигідний як найманим працівникам так і роботодавцю. Особливістю нашого проекту колективного договору є те, що в ньому чітко виписані права і обов’язки сторін, підсилена роль профспілок, виписані трудові та соціальні гарантії творчих працівників (журналістів, фотокорів та ін.).“

На 26 лютого призначені загальні збори трудового колективу, щодо затвердження змін до колективного договору.