Порошенко закликав депутатів грати за правилами Євросоюзу
18.02.2016 15:14

Президент звернувся до депутатів Верховної Ради України, повідомляє прес-служба голови держави.

"Вихід із парламентсько-урядової кризи потребує швидких і рішучих дій, але ця криза жодним чином не повинна перешкоджати європейській інтеграції України. Залишився буквально один-єдиний день, навіть лише вечір, для ухвалення останніх кількох законів, які відчиняють двері громадянам України для безвізових поїздок до країн Євросоюзу.

В Брюсселі та інших європейських столицях я все зробив для швидкої формалізації рішення про безвізовий режим. Цю формалізацію Єврокомісія почне буквально завтра, якщо сьогодні ви, українські парламентарі, ухвалите необхідні закони.

Про намір підтримати їх заявили всі проєвропейські фракції, з коаліції і з-поза неї. І це не може не тішити. Та от що насторожує, і навіть тривожить, так це бажання деяких депутатів і цілих комітетів "поліпшити" ці документи.

Краще – ворог хорошого. Готовності голосувати замало. Голосувати треба саме в тій редакції, якої вимагає Європейський Союз. Правила приєднання до престижного клубу країн з безвізовим режимом – це їхні правила, і до них нас ніхто не силує. Але є чіткий запит суспільства прийняти ці нововведення. Більшість з них стосуються так чи інакше питань боротьби з корупцією. І це насамперед наш український інтерес. Це нам потрібно в першу чергу, а не Євросоюзу.

Шановні народні депутати, суть так званих безвізових законів не в красивій назві, а в ефективному антикорупційному змісті. Якщо сьогодні під час голосування в сесійній залі він буде вихолощений, запровадження безвізового режиму буде відкладене.

Прошу вас, як давно радять нам європейці, грати за правилами Євросоюзу, а не гратися з правилами.

У ці дні країна відзначає і річницю перемоги Революції Гідності, і роковини вбивства героїв Небесної сотні кривавим режимом. Слідство у цих справах зібрало доказову базу, і є юридичні підстави карати винних. Тому прошу вас саме сьогодні прийняти ще два закони. Один із них має відкрити шлях до заочного судочинства над організаторами жахливих нелюдських злочинів проти учасників Революції Гідності. Інший – повернути до бюджету награбоване організованим злочинним угрупуванням Януковича і використати цей ресурс на зміцнення обороноздатності країни.

Бажаю вам плідного пленарного вечора, який може стати історичним. А може - і вечором втрачених можливостей. Все у ваших руках.

Вірю у вашу політичну відповідальність. Заздалегідь дякую за результативні голосування.

Слава Україні!"