НМПУ: Чи залишиться Суспільне мовлення рупором держави? ВІДЕО
19.02.2016 13:10

Процес реорганізації державного мовлення у суспільне відбувається не прозоро та не достатньо висвітлюється в медіа. До таких висновків дійшли учасники Прес-клубу, який відбувся 17 лютого. Як наслідок, це може спричинити, лише до зміни вивіски, а саме «суспільне мовлення» залишиться рупором держави, яку уособлюють олігархічні клани. Про це Новости Украины - From-UA повідомили в прес-службі НМПУ.

Наприклад, через політичні партії, які входять до складу фракцій ВР та надали своїх представників до Наглядової Ради суспільного мовлення. Олександр Тарасов, головний юрисконсульт НМПУ, заступник голови медіа-профспілки, наголосив: «Відповідно до ст. 3 закону «Про суспільне телебачення та радіомовлення України», зазначено, що діяльність суспільного мовлення не повинна залежати від політичних партій. Разом з тим, закон містить антиконституційну норму, яка надає парламентським фракціям право делегувати своїх представників до Наглядової ради НСТУ. Тоді як у Конституції України (ст. 85) не передбачено права парламенту чи парламентських фракцій делегувати своїх представників до Наглядової ради суспільного мовлення. Таким чином політичні партії отримують можливість фактично контролювати діяльність суспільного мовника».

Процес реорганізації державного мовлення на суспільне має відбувати не тільки зверху, але й знизу. Особливо треба звернути увагу на залучення до процесу журналістів з регіонів.Оскільки чинне законодавство про Суспільне мовлення в Україні, як показала практика, потребує вдосконалення, журналістам варто взяти активну участь в розробці законопроектів щодо змін до чинного законодавства – заради його поліпшення.

Тетяна Котюжинська, головний юрисконсульт, член правління Національної спілки журналістів України (НСЖУ) розповіла присутніми історію прийняття Закону про Суспільне мовлення в Україні та поділилися враженнями від процесу реорганізації НКТУ, який наразі ще триває. Тетяна Котюжинська наголосила, що здоровому процесу реорганізації державного мовлення дуже заважають майнові питання, які останнім часом, на жаль, стали ледь не головними. В обговоренні виступу спікерів взяли участь всі присутні журналісти.

Учасники прес-клубу закликали журналістську спільноту звернути увагу громадськості на всі проблемні питання, пов’язані зі створенням Суспільного мовлення в Україні, адже процес має бути публічним та прозорим для всієї громадськості. Історія створення суспільного мовлення в Україні налічує вже десятиріччя, проте тільки в останні два роки було зроблено конкретні кроки на шляху до цього. Однак і до букви і духу прийнятого, нарешті, чинного Закону, і до того, як саме триває процес реорганізації державної телерадіокомпанії до нового формату суспільного мовлення, і у журналістів, і у громадськості дуже багато відкритих питань.