Простір щирого спілкування об’єднує українську молодь. ФОТО
21.02.2016 13:13

18 лютого у місті Кривий Ріг відбулася офіційна церемонія відкриття проекту «ВАТРА. Простір щирого спілкування». Ініціатива заснована та реалізується громадською організацією «Жіноча сотня міста Кривий Ріг» за підтримки управління Верховного комісара у справах біженців (УВКБ ООН).

Співорганізаторами проекту виступили студентський волонтерський психологічний центр «Турбота» Криворізького державного педагогічного університету, громадська організація «Українська Галицька Асамблея», а також студентська громада евакуйованого до Кривого Рогу Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Туган-Брановського (ДонНУЕТ).

Метою проекту є налагодження теплого діалогу між молоддю з числа внутрішньо переміщених осіб з окупованих територій Донбасу та молодіжною громадою міста Кривий Ріг. Для молодих переселенців ініціатива стала осередком непрямої психологічної реабілітації, - студенти-переселенці разом з волонтерами «Жіночої сотні міста Кривий Ріг» три місяці робили ремонт в приміщенні, облагоджували свій простір, згадували літні ватри, свій тимчасово втрачений дім та вчилися довіряти людям.

Тісне спілкування з місцевою молоддю та участь у спільних заходах мають сприяти адаптації й інтеграції молодих переселенців до суспільства. Це Простір, де можна корисно і весело провести час: поспілкуватись, випити кави, переглянути та обговорити фільми, почитати вірші, пограти в настільні ігри, отримати консультацію юриста та пораду психолога, послухати музику чи зіграти для інших, зробити домашнє завдання та роздрукувати реферати, запропонувати свої ідеї або взяти участь в реалізації цікавих проектів.

«В нашій команді особливі люди! Пишаюсь кожним із них! Вони надихають! І це неймовірне відчуття, коли ти разом з однодумцями твориш світ, в якому люди почуваються щасливими», - говорить про молоді таланти член правління «Жіночої сотні Кривий Ріг» Олена Пазенко.

«Молодь сьогодні потребує особливої уваги, бо саме їй завтра розбудовувати нашу країну. Руйнація стереотипів та подолання відчуженості між молодими людьми різних регіонів – це те, над чим ми почали працювати ще рік тому. Поїздки на свята до Львова нам допомогла організувати «Українська Галицька Асамблея», а молоді львів’яни з громадської організації «Вирій» влаштували ватру на Кайзервальді (місцевість на території Шевченківського та Личаківського районів Львова – ред.) для нашої молоді. І це мало такий емоційний вплив, що вилилося в організацію цілої ініціативи», - зазначає голова громадської організації «Жіноча сотня міста Кривий Ріг» Олена Титова.

«ВАТРА.Простір щирого спілкування» – це ідеальний приклад, як небайдужа громада може творити реальність, про яку мріє і в якій хоче жити молодь.

Фото: Олександр Водолазський, м. Горлівка