Виборів до райрад Києва у травні не буде
03.03.2016 16:43

Київрада відмовилася просити ЦВК про призначення виборів до райрад Києва на 29 травня. За відповідний проект рішення проголосували лише 53 депутати.

Депутати від фракції "Солідарність" проголосували проти.

"Ми не відступимося. Ми будемо виборювати вибори до райрад. Це єдина можливість дати киянам змогу управляти містом. Це реалізація принципу субсидіарності", - зазначив голова фракції "Самопомочі" Сергій Гусовський.

Він назвав позицію промерської більшості "політичним замовленням".

Як відомо, вранці 25 лютого фракція "Самопомочі" заблокувала президію Київради у зв'язку з тим, що регламентна комісія Київради не провела засідання й таким чином фактично заблокувала можливість винести на голосування проект рішення про призначення виборів до райрад столиці на 29 травня.

Тоді Гусовський пояснював: якщо цей проект не буде проголосований 25 лютого, то ЦВК не встигне призначити вибори на 29 травня.

Як відомо, 23 липня Київрада прийняла рішення "Про управління районами міста Києва", за яким управління районами у Києві має здійснюватися районними радами.

Центральна виборча комісія призначила на 27 березня 2016 року вибори депутатів до районних рад Києва.

Початок виборчого процесу було оголошено на 6 лютого 2016 року.

27 січня Окружний адміністративний суд Києва призупинив вибори до райрад Києва. ЦВК подала апеляцію.

29 січня представники 7 політичних сил підписали спільне звернення до президента з проханням забезпечити проведення виборів у районні міські ради Києва 27 березня.

А також подали заяви до Генеральної прокуратури та до Національного антикорупційного бюро.

1 лютого представники демократичних політичних сил спільно подали документи про реєстрацію членів районних у місті Києві виборчих комісій до Центральної виборчої комісії.

3 лютого ЦВК завершила прийом подань щодо кандидатур до складу районних виборчих комісій на виборах до райрад Києва 27 березня.

5 лютого Окружний адмінсуд Києва надав Центральній виборчій комісії роз’яснення рішення від 27 січня. За ним ЦВК заборонено формувати районні виборчі комісії для підготовки і проведення виборів до райрад Києва, призначених на 27 березня.

Мер Києва Віталій Кличко не сказав чітко, чи підтримує відновлення райрад у Києві, чи ні. Він переконаний, що перш ніж говорити про райради – їх питання має бути врегульоване законодавчо - Верховною радою, а повноваження чітко визначені.

11 лютого вісім політичних партій вимагали у мера Києва та Київради звернутися до ЦВК для призначення нової дати виборів до райрад, але не пізніше квітня 2016 року.

17 лютого Апеляційний адмінсуд фактично відтермінував вибори у Києві, перезапустивши судовий процес щодо райрад за новим позовом ГО "Наждак".