Чи стане Давід Сакварелідзе новим генпрокурором України
29.03.2016 13:33

Давіда Сакварелідзе можуть поновити на його посаді, але розраховувати на те, що він стане генпрокурором, не варто. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів політолог, екс-депутат Тарас Чорновіл.

За словами нашого співрозмовника, нині вже екс-генпрокурор України Віктор Шокін наостанок вирішив «трошки позводити рахунки з тими, хто є особистими ворогами, або з ким він дуже серйозно пересварився».

«Це ті люди, які називаються “діамантовими прокурорами”, яких він терпів; це зараз і ситуація по квартирах Каська, який теж заслужив на відкриття кримінальних справ. Мова йде лише про тих, хто встиг пересваритися з Шокіним, тому що по іншім, котрі теж ведуть серйозні справи, які серйозно б'ють по цілому ряду корупційних схем, таких ситуацій не виникає», - пояснює експерт.

Що стосується звільнення Давіда Сакварелідзе з посади голови Одеської прокуратури, то, на думку політолога, ця ситуація є неоднозначною.

«З одного боку, Сакварелідзе запросив в Україну не Шокін, а Порошенко, який досить жорстко нав'язував його на цю посаду. І Сакварелідзе був одним з тих, кого Порошенко найбільше хотів бачити на посаді голови НАБУ. Взагалі з конфіденційних джерел про це було відомо і багато говорилось, що дійсно Порошенко ставив на Сакварелідзе», - каже екс-нардеп.

Зараз, продовжує Тарас Чорновіл, ситуація змінилась.

«З одного боку, встановився холодний, але все ж мир між Порошенком та Саакашвили. Сакварелідзе більше причетний до команди Саакашвили, і сам Давід не робив якихось випадів проти Порошенка і не втягувався в це протистояння», - каже співрозмовник видання.

«Була відома історія з тими аналітичними матеріалами, які розсилають чи від АП, чи від БПП, де були певні згадки про «діамантових прокурорів». Там згадувалася така фраза, що Шокін вирішив наостанок зводити рахунки, але новий генпрокурор обов'язково тих людей поверне. Цій нюанс цілком імовірно може бути використаний і стосовно Сакварелідзе», - наголошує Чорновіл.

На думку експерта, Давіда Сакварелідзе можуть поновити на його посаді, але розраховувати на те, що він стане генпрокурором, не варто.

«Сакварелідзе показав себе більше піарником, людиною, яка пробує розіграти певні системи власного самопіару, ніж займатися роботою. Його рівень працездатності почав викликати сумнів у всіх. Тому я думаю, що високої кар'єри, під яку його брали в Україну, вже не буде — він багато говорить і замало робить. Але повернення на посаду можливе, тому що це звільнення в останній день перед відставкою, яку зробив Шокін, викликає, м'яко кажучи, непорозуміння», - констатує політолог.

Що ж стосується можливості обрання нового генпрокурора України на конкурсі чи у Верховній Раді, а не президентом, то, за слова експерта, у Конституції чітко записано: єдиним суб'єктом внесення даної кандидатури є президент.

«Тобто одноособово президент подає кандидатуру. Яким чином президент вибирає — чи самостійно, чи з якоюсь кулуарною нарадою, чи порадившись з керівниками громадських організацій — це може бути діскутовано. Але в кінцевому рахунку, згідно Конституції України, ніхто не може, навіть в будь-якому законодавчому порядку, закріпити якісь обмеження щодо осібного внесення кандидатури до ВР президентом України», - пояснив Тарас Чорновіл.

Нагадаємо, інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Віктор Шокін відправив в отставку Давіда Сакварелідзе.

Пізніше стало відомо, що Верховна Рада України звільнила Віктора Шокіна з посади генпрокурора України.