Медіа-профспілка та Спілка журналістів розповіли про 2 роки допомоги журналістам в умовах війни
11.04.2016 18:03

11 квітня відбулась презентація дворічної діяльності Об’єднаного центру допомоги: «Майдан і війна: два роки журналістської взаємодопомоги». Про це Новини України - From-UA повідомили в прес-службі НМПУ.

Відкриваючи захід, Голова медіа-профспілки Юрій Луканов наголосив, що «Об’єднаний центр допомоги журналістам» був відгуком на криваві події, які почалися в Україні зненацька.

«Ми спершу розгубилися, бо нічого подібного не очікували», - пригадує пан Луканов, - А потім створили центр з рядом цікавих і корисних проектів, які допомагають журналістам вижити за непростих умов і продовжувати працювати в професії».

У рамках заходу було презентовано напрямки роботи Об’єднаного центру. Зокрема, фонд матеріальної допомоги постраждалим журналістам і тим, хто переїхав з окупованих територій, підготовка сертифікованих Міжнародною федерацією журналістів тренерів з роботи журналістів у гарячих точках, психологічні тренінги, створення банку захисної амуніції для журналістів, які їдуть працювати в зону АТО та інше.

Про взаємодію з міжнародними організаціями та результати залучення світової медіа спільноти до вирішення конфліктів розповів Перший секретар Національної спілки журналістів – Сергій Томіленко. Він також зазначив: «За останні кілька років актуальною стала тема "передової" для журналістів - це і Майдан, і Крим, і Донбас, де робота для журналіста часто є небезпечною для життя і здоров'я. Ми прагнемо підтримати колег і показуємо, що журналістська солідарність – поняття реальне».

У рамках проекту фахівцям із захисного спорядження у співпраці із журналістами вдалось розробити універсальний та мобільний бронежилет, який враховує умови праці журналістів у гарячих точках, а також має високий рівень захисту. Оксана Винничук керівник проекту розповіла: «Вся наша діяльність вибудувалася у концепт надання комплексу послуг та захисту. Діючи спільно, ми змогли охопити багато напрямків роботи, коли різні заходи підсилювали один одного, так вдавалося досягти максимального результату».

Керівник психологічного напрямку - Наталія Улько підсумувала результати діяльності та зазначила, що у суспільстві, яке переживає кризу, підсилюється роль журналіста. «У нашому проекті ми працювали фактично у двох напрямках – перший це сам журналіст, його стан та його сприйняття подій, і другий – це створення журналістських матеріалів. Адже журналіст може як збурити суспільство, поширюючи тривогу, так і привносити розуміння, демонструючи позитивні життєві історії».

Нагадаємо, що починаючи з часів Революції гідності, під час анексії Криму та початку гібридної війни журналістські організації об’єднали свої зусилля з метою надання комплексної допомоги журналістам в умовах соціально-політичної кризи в Україні. Відтак у квітні 2014 року було створено «Об’єднаний центр допомоги журналістам», який покликаний надавати матеріальну допомогу журналістам, постраждалим унаслідок цих подій; здійснювати комплексну психологічну реабілітацію журналістів; проводити тренінги з безпеки журналістської діяльності; надавати захисне спорядження для роботи журналістів у зоні бойових дій; а також здійснювати масштабну просвітницьку діяльність для захисту прав журналістів. Завдяки спільним зусиллям журналістських організацій відпрацьовано механізм реакції на брутальні порушення прав журналістів із залученням міжнародної журналістської спільноти.