Чому США продовжують співпрацю з Порошенком попри інформацію про використання офшорів
12.04.2016 13:10

Україна — не основна мішень тих, хто оприлюднив «Панамські документи». Про це під час чату у "Главреді" повідомив директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов.

На думку експерта, оприлюднення «Панамських документів» виглядає як спроба тіньових структур, які визначають політику на Заході, розпочати нову хвилю тиску проти авторитарних, диктаторських і недемократичних режимів.

«Лейтмотив — чергове глобальне зіткнення між західною демократією та антидемократичними силами у світовому масштабі. Питання президента Порошенка тут — лише один із епізодів», - констатує Толстов.

«Звісно, якісь журналісти, навіть якщо їх нараховується близько трьох тисяч, і вони отримують допомогу від USAID, Сороса та Ротшильдів, не здатні не тільки опрацювати два терабіти інформації, а й скачати такий обсяг електронних даних. Очевидно, тут мають бути задіяні можливості таких структур, як, наприклад, Microsoft, Google, Intel або інших фірм, здатних оперувати величезними базами даних», - додає політолог.

Щодо того, що американці на рівні Білого дому та посольства США в Києві нібито вивели Порошенка з-під основного удару, Толстов каже наступне: «Зауваження стосується того, що США будуть продовжувати співпрацю з Порошенком попри оприлюднену інформацію про використання офшорів. Чому це робиться? Тому що з очікуваним усуненням Яценюка, Порошенко залишиться ключовою постаттю, яка забезпечить прозахідну орієнтацію України й використання держави як ключової ланки в політичному та військовому стримуванні Росії. Оприлюднені дані по Україні суттєво не розширюють рівень обізнаності американських аналітичних структур у перипетіях української політики».

За словами експерта, посольство та спецслужби ведуть досьє на всіх хоч скількись важливих українських діячів.

«Мені відомо, що в середині 2000-х років проводилася навіть аналітична робота щодо перспективних українських політиків другого ешелону. Такий список налічував щонайменше 300-400 осіб. Тож про стан справ у Києві американці обізнані досить добре. Інша річ, що посол США Джефрі Пайєтт не завжди робить заяви, які виглядають зрозумілими для українського політикуму, та навіть іноді виглядають дещо недоречними. Але це вже питання ментальності представника великої держави», - додає політолог.