Людство може зіткнутися з принципово новою ядерною загрозою
18.04.2016 15:31

Якщо ядерна зброя буде засобом не стримування, а нападу, то переможців у цій гонці не буде. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів експерт з міжнародних питань Ярослав Войтко.

За словами нашого співрозмовника, сьогодні не варто виключати можливості початку нового етапу гонки ядерних озброєнь.

«У ситуації, коли одна країна, а саме наш північний сусід, вважає, що весь світ повстав проти неї, спокуса виготовлення нових видів зброї масового ураження стає реальною - більше того, така зброя вже розробляється. На відміну від, так би мовити, «традиційних» міжконтинентальних балістичних ракет, нову зброю, більш компактну, буде набагато важче відстежувати. Відповідно, на мій погляд, початок нового витка ядерної гонки є, на жаль, цілком реальним», - вважає експерт.

Більше того, вже неодноразово йшлося про можливу загрозу використання такої компактної зброї масового ураження терористами.

«Можливість локального застосування ядерної зброї чаїть у собі нові небезпеки», - наголошує політолог.

На думку співрозмовника видання, переможця у цій гонці бути не може.

«Якщо ядерна зброя буде засобом не стримування імовірного противника, а нападу - тим більше, що в нинішній воєнній доктрині Росії зафіксована можливість застосування ядерної зброї першими, якщо цього вимагатиме воєнно-політична ситуація - то переможців у новій ядерній гонці просто не буде. Якщо застосувати таку зброю локально, то це може стати продовженням того, що сталося в 1945 році, коли на мирне населення (а не на японські військові об’єкти) американцями було скинуто дві атомні бомби. Хоч і вважалося, що в цьому була воєнна потреба, що без цього Японія не здавалася, але винищення десятків тисяч людей — це не виправдання. Тому переможців у цьому випадку бути не може», - резюмував Ярослав Войтко.

Нагадаємо, що інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що, згідно з публікацією у виданні New York Times, провідні світові країни з ядерним арсеналом ведуть розробки нової зброї масового ураження - ядерної зброї, що відрізняється компактністю і менш масштабними руйнівними наслідками застосування. Такими розробками, зокрема, займається Росія, США, Китай, країни НАТО.