Європейці скасовують візи, щоб в Україні не повторився 2013 рік
21.04.2016 14:30

Європейці зацікавлені в тому, щоб запросити до себе влітку більше туристів з України: це буде позитивно впливати на економіку ЄС. Про це в ексклюзивному коментарі цнтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомив директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД Сергій Пархоменко.

По думку співрозмовника видання, безвізовий режим з ЄС є своєрідною підтримкою для України: це надає відчуття того, що нас в Європі вважають не гіршими за турків чи молдаван.

«Багато хто вважає, що в Європі сидять або дурні, або жадібні люди, які тільки й роблять, що відстоюють німецькі чи європейські інтересі. Насправді ж європейці розуміють, що якщо зараз не піти назустріч Україні і не надати їй безвізовий режим, то повториться ситуація 2013 року: у нас буде Янукович № 2, який знов розвернеться до Росії», - констатує експерт.

«Фактично в Європі є люди, які розуміють, що Україну здають, і це потрібно РФ, якщо зараз нам не давати безвізовий режим, відмовити в кредитуванні. Вони кажуть, що треба дати шанс, дати гроші і надати безвізовий режим, тому, власне, переважила більшість адекватних людей над євроскептиками і проросійськими продажними падлюками», - додає Пархоменко.

На думку політолога, процедура надання безвізового режиму буде тривати до літа.

«Є суто економічні міркування: стимул надає туристичний сезон. Вони зацікавлені в тому, щоб запросити більше туристів з України, в тому числі це буде впливати позитивно на економіку Європи. Адже якщо візи відмінять, українським туристам, що опинилися в складній економічній ситуації, буде все ж таки простіше їхати в ЄС. Якщо зараз автобусний тур на 5 днів коштує, грубо кажучи, від 190 євро, а віза 30 євро, то зараз 30 євро — це майже 900 грн, тобто це достатньо суттєво. Тому в Європі такі міркування, тобто серпень-липень», - каже Сергій Пархоменко.

Нагадаємо, вчора Єврокомісія оголосила про подачу законодавчої пропозиції з візової лібералізації України.