Медійні організації звернули увагу влади на ключові проблеми галузі
26.04.2016 15:47

Під час чергового засідання Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова при Президентові України, заступник голови медіа-профспілки – Олександр Тарасов, вчергове звернув увагу правоохоронних органів на не розслідування злочинів проти журналістів.

Він також наголосив на необхідності донесення до світової спільноти інформації про посилення санкцій щодо Росії. Такі кроки, на думку пана Тарасова, є необхідними у зв’язку з утисками свободи слова на Кримському півострові, а також кримінальним переслідуванням незалежних журналістів. Андрій Таранов, співголова Ради, запропонував провести розширене засідання Ради приурочене до Річниці депортації кримських-татар за участі МЗС, міжнародних організацій, представників посольств задля донесення до світової спільноти об’єктивної інформації щодо ситуації з порушенням прав журналістів на окупованому півострові.

Пан Тарасов також наголосив на справах чернівецьких журналістів: «Незважаючи на публічні заяви ГПУ та Національної поліції про те що кримінальне провадження щодо погрози вбивством журналісту Вадиму Пелеху буде розслідувано, слідчий Чернівецької поліції А.Д. Калинчук закрив справу за відсутності складу злочину. За висновками слідчого, погрози є лише приватною думкою зловмисника. З цим же рішенням погодилась заступник Чернівецької місцевої прокуратури – Т. Скигар», – наголосив він.

Так само затягуються розслідування у справах чернівецьких журналістів: Юлії Софтенко, щодо невиконання рішення суду керівництвом телеканалу ТВА, та перешкоджання журналістській діяльності журналістці – Галині Єреміці.

Співголова Ради – Святослав Цеголко звернувся до представників Генеральної прокуратури: Віктора Чижевського та Сергія Яковенка та до представника Національної поліції – Максима Цуцкірідзе, з вимогою прозвітувати по вищезгаданих справах на наступному засіданні Ради.

На засустрічі також піднімалось питання щодо порушення прав журналістів під час роботи у зоні АТО. Відтак, за новими правилами журналісти мають обов’язково супроводжуватись військовими, які часто забороняють медійникам знімати не лише військові, а й соціальні об’єкти.

Про це неодноразово повідомляла медіа-профспілка. Керівник управління комунікацій та преси Міністерства оборони України – Оксана Гаврилюк, зазначила, що такі випадки військової цензури, їй, як представнику Міністерства оборони – невідомі. Однак, запропонувала фіксувати факти порушень прав журналістів та спільно випрацювати правила взаємодії військових та журналістів у зоні антитерористичної операції.