Полювання на Меджліс: в Криму заборонили не організацію, а цілий народ
27.04.2016 11:51

Рішення суду в окупованому Криму заборонити Меджліс можна кваліфікувати як фашистське. Про це в ексклюзивному коментарі унтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

На думку нашого співрозмовника, заборону Меджлісу в окупованому Криму слід розцінювати як «заборону народу».

«Це рішення, яке можна кваліфікувати як фашистське, тобто це абсолютне дикунство, елементарна культурна і соціально-політична непристойність, чергове свідчення фашистського характеру Російської державі сьогодні як такої», - каже експерт.

За словами Матвієнка, окупаційною владою було грубо порушено права спільноти українських громадян.

«Кримські татари є громадянами України. Вони користуються усіма конституційними правами, зокрема і тими, які регламентують право на самоорганізацію, на етнічну належність, мову, культуру, історичну спадщину і т.д. Перед усім треба говорити спочатку про реакцію Української держави», - констатує експерт.

«Ми вже маємо відповідну заяву представника України в ООН пана Єльченка. Має бути відповідна заява президента України, бо він є гарантом прав і свобод. Крім заяв, мають бути надані технічні і фінансові можливості для діяльності Меджлісу на всій не окупованій території України, і має бути відповідне роз'яснення компетентних юристів, котрі пояснять юридичну нікчемність рішення Кримського суду, якій не мав права приймати це рішення», - резюмував Матвієнко.

Нагадаємо, вчора в Криму суд прийняв рішення заборонити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Рефат Чубаров заявив, що після такого рішення вони очікують посилення репресій – тепер в них є рішення суду і вони легально мають право проводити обшуки чи арешти кримських татар.