Тепер кримськотатарських активістів будуть гартувати в лояльних до російської влади структурах
27.04.2016 12:54

Після заборони Меджлісу кримськотатарська тематика зазвучить у світі ще активніше. Про це в ексклюзивному коментарі унтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів політолог, експерт Національного інституту стратегічних досліджень Максим Розумний.

На думку нашого співрозмовника, для тих представників Меджлісу, які залишаються в структурі, настають важкі часи.

«Я так розумію, що російської владі не вдалося домовитися з керівництвом Меджлісу, його представниками, і вони вирішили ліквідувати цю структуру. Але очевидно, що паралельно з цим будуть створюватися структури самоврядування, кримськотатарських активістів будуть гартувати в уже лояльних до російської влади структурах. Тому звісно, що для тих представників Меджлісу, які залишаються в тій структурі, настають важкі часи, і ясно, що буде досить жорстке переслідування. Але паралельно, я думаю, що будуть пропонуватися варіанти співпраці з окупаційною владою в рамках інших структур», - пояснює експерт.

Коментуючи заборону Меджлісу в окупованому Криму, політолог також наголошує, що така ситуація в історії повторювалася багато разів.

«Фактично це схоже на уряд в екзилі. Вже оголошено про те, що Меджліс працюватиме в Києві. Свого часу ми пам'ятаємо, що, наприклад, польський уряд після ліквідації Речі Посполитої працював в Парижі і т.д. Тобто історичних паралелей є багато. Звісно, що ми повинні допомагати кримським татарам в їх історичної боротьбі в поверненні їх історичної батьківщини, в їх міжнародній підтримці і спільно розробляти шляхи повернення Криму до складу України», - каже Максим Розумний.

За словами експерта, кримські татари активно працюють щодо захисту своїх прав.

«Тематика кримськотатарська звучить і на трибуні ООН, і в європейських структурах. Після заборони, я думаю, ця активність і присутність буде тільки зростати, оскільки ця заборона для світової громадськості — це червона картка, тому буде ще більший відгук і підтримка у світі», - резюмував політолог.

Нагадаємо, вчора в Криму суд прийняв рішення заборонити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Рефат Чубаров заявив, що після такого рішення вони очікують посилення репресій – тепер в них є рішення суду і вони легально мають право проводити обшуки чи арешти кримських татар.