Чи ризикує Україна знов опинитися в сфері впливу Кремля?
29.04.2016 12:10

Внутрішній успіх України, навіть тимчасово без Криму і частини Донбасу, це найкраща зброя проти Російської Федерації. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів доцент Інституту міжнародних відносин Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка Андрій Наджос.

На думку нашого співрозмовника, лояльне відношення ЄС до РФ навряд чи здатне повернути Україну під максимальний вплив Кремля.

«Я хочу вірити, що у нас йдуть незворотні процеси. «Перетравлювання» України як частини Європи – географічно і культурно-політично, вже розпочалося. Навряд чи після того, що ми пройшли, якщо навіть у нас виникає урядова чи парламентська криза, Європа та США так розчаруються, що відмовляться від нас, і ми знову потрапимо в сферу впливу Росії», - каже експерт.

За словами аналітика, зараз іде виховання української політичної еліти.

«Нас вчать відповідальності. Що каже Європа? Чому ми повинні виконувати Мінські зобов’язання? Ми їх взяли на себе, погано це чи добре, але кровопролиття, зіткнення лоб в лоб зупинено. Так, щодня у нас гинуть люди. Так, це наша біда і трагедія, але ми повинні з цієї ситуації зробити висновки. На жаль, і це мене хвилює, ми висновків не зробили. Ми дуже часто діємо так, як ми діяли, коли у нас був Крим і був Донбас. Але у нас немає ні Криму, ні Донбасу, у нас 8 тис. загиблих і 2 мільйони внутрішньо переміщених осіб. А методи ми застосовуємо ті ж самі. І це теж розчаровує і Європу, і США. Це, на мою думку, про те, що Нуланд під час візиту говорила українським політикам. Що ви в новій ситуації, ви повинні вчитися і відповідати», - додає співрозмовник видання.

В той же час, продовжує Андрій Наджос, Україну треба постійно «підштовхувати, стимулювати».

«Нам треба нагадувати, що ми втратили, і яка загроза існує на Сході в особі нинішнього кремлівського керівництва. Але немає нічого вічного. Через три роки в Росії будуть президентські вибори. Цієї осені вибори в Держдуму. Чи будуть вони демократичними? Чи визнає їх світ? Чи пройде опозиція? Чи допустить Росія спостерігачів? Там буде все мінятися. А поки що нам треба вчитися відповідальній політиці і проводити реформи. Тому що наш внутрішній успіх, навіть тимчасово без Криму і частини Донбасу, це найкраща зброя проти Російської Федерації», - резюмував експерт.

Нагадаємо, інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що нижня палата Франції з перевагою всього в кілька голосів ухвалила резолюцію, що закликає уряд країни виступити проти антиросійських санкцій.