В Незалежній медіа-профспілці констатують: россійский Ашот зачастив до окупованого Криму
11.05.2016 15:36

Незалежна медіа-профспілка України звертає увагу міжнародних партнерів та Союзу журналістів Росії на систематичні порушення українського законодавства з боку секретаря СЖР Ашота Джазояна в частині перетину кордону України під час візитів до окупованого Криму. Ці факти мають місце, незважаючи на те, що під час усіх міжнародних заходів представники Союзу журналістів Росії, зокрема, і сам Ашот Джазоян, декларують необхідність та згоду дотримуватися міжнародного законодавства та принципів поваги до суверенітету незалежних держав.

Мова йде про вже другу (тільки зафіксовану нами!) поїздку Ашота Джазояна до окупованого Росією Криму задля проведення там публічних заходів у журналістській спільноті. При цьому, він у порушення норм діючого законодавства не погодив ці поїздки з урядом України, як того вимагає національне українське та міжнародне законодавства.

За нашими даними, секретар СЖР жодного разу не звертався ні до Державної міграційної служби (як приватна особа), ані до Міністерства інформаційної політики України (як журналіст) за отриманням спецдозволу, що передбачений для іноземців, які прямують на окупований півострів.

Один з таких візитів на півострів Ашот Джазоян здійснив у жовтні 2015 року. Тоді він організував та проводив там II Міжнародну Асамблею молодих журналістів «Крым. Взгляд со стороны».

Представники НМПУ та НСЖУ звернули увагу на це під час зустрічі з міжнародними партнерами у офісі ОБСЄ у Відні взимку нинішнього року у присутності представників СЖР.

Проте факт незаконного перетину кордону Кримом збоку Ашота Джазояна повторився 5 травня 2016 року. Секретар СЖР у Криму приймав до лав Союзу журналістів Росії нових членів та брав участь у заходах до Дня Перемоги.

Звертаємо увагу, що потрапити до Криму з Росії в умовах його російської окупації в обхід українських пунктів пропуску можливо лише літаком. А це порушує ст. 204-2 КпАП України, Закон «Про забезпечення прав та свобод громадян на тимчасово окупованій території» та постанову Кабміну № 367 «Про затвердження порядку в’їзду на окуповану територію та в’їзду з неї». За це передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Оскільки Ашот Джазоян вже вдруге вдається до таких дій, ми вимушені звернутися з заявою до Генпрокуратури України та прокуратури Автономної Республіки Крим. А також інформуємо про це наших міжнародних колег та партнерів. Окремо звертаємося до Союзу журналістів Росії з закликом докласти зусиль задля того, аби її члени не порушували українське законодавство та дотримувалися взятих на себе міжнародних зобов’язань.

Інформуємо також, що НМПУ і надалі здійснюватиме моніторинг порушень українського законодавства в частині перетину адмінкордону з окупованим Кримом збоку журналістів — українських, російських та міжнародних. Імена порушників ми називатимемо публічно на своєму сайті.