Українські журналісти – російським: По кримському питанню ніяких компромісів бути не може
13.05.2016 17:57

Голова Незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов прокоментував заяву Союзу журналістів Росії, в якій його звинувачено в тому, що його дії «є цілеспрямованою спробою зруйнувати діалог журналістів Росії і України й посіяти ненависть й ворожнечу у нашому професійному співтоваристві».

Юрій Луканов сказав, що він виступає за розвиток діалогу українців з тими росіянами, які розуміють та усвідомлюють весь жах пропагандистської машини, яка створена нині в Російській Федерації. Він нагадав, що завдяки плідному діалогу в рамках ОБСЄ було започатковано цікаві ініціативи, зокрема, випущено, посібник з безпеки журналістів.

«Журналістські організації випускали спільні заяви, які допомагали визволяти полонених журналістів з полону, – сказав Юрій Луканов. – Одним словом, знаходили важкий, але компроміс».

Він наголосив, що по кримському питанню ніяких компромісів бути не може. Пан Луканов підкреслив, що нині російське ФСБ там пресує місцевих журналістів і декому з них загрожує ув’язнення. При цьому СЖР не виступає на захист тамтешніх колег.

Він нагадав, що звітно-виборна конференція Європейської федерації журналістів у Сараєво 26 квітня підтримала спільну заяву медіа-профспілки і спілки журналістів України про збільшення рівня репресій в Криму.

«На жаль, діалог затьмарюється незаконними діями секретаря Союзу журналістів Росії Ашота Джизояна, який, з порушенням українського законодавства, спершу організовує журналістську конференцію в Криму”, – каже Юрій Луканов. – А потім знову приїздить до Криму, порушуючи українське законодавство. Ми звертали на це його увагу, але він не реагує».

Продовження діалогу можливе лише тоді, коли сторони будуть поважати територіальну цілісність і закони один одного. За цих умов він має шанс успішно розвиватися.

Нагадаємо, що у рамках ОБСЄ з 2014 по 2016 рік відбувалися круглі столи за участю масових журналістських організацій України і Росії.

Вчора Союз журналістів Росії випустив заяву про відносини між журналістами двох країн. Нижче додаємо оригінал заяви:

ЗАЯВЛЕНИЕ СОЮЗА ЖУРНАЛИСТОВ РОССИИ

В связи с действиями председателя Независимого медиа-профсоюза журналистов Украины

11 мая 2016 г. председатель Независимого медиа-профсоюза журналистов Украины (НМПУ) Ю. Луканов обратился в Генеральную прокуратуру Украины с требованием возбудить уголовное дело против секретаря СЖР А. Джазояна за его «незаконные визиты в Крым». Также НМПУ обратился в Союз журналистов России (СЖР) с призывом «не нарушать украинское законодательство и придерживаться взятых на себя международных обязательств».

СЖР считает своим долгом напомнить зарубежным партнёрам о том, что в соответствии с законодательством Российской Федерации Крым является субъектом РФ. В 2014 году в регионе был создан Союз журналистов Крыма, являющийся полноправным членом СЖР.

СЖР с 2014 по 2016 год является активным участником диалога профессиональных журналистских организаций России и Украины под эгидой Офиса представителя ОБСЕ по свободе СМИ. Действия украинской стороны, в лице Луканова, являются целенаправленной попыткой разрушить диалог журналистов России и Украины и посеять ненависть и вражду в нашем профессиональном сообществе. Несмотря на недружелюбные выпады отдельных представителей медиа сообщества Украины, СЖР намерен и далее продолжать и развивать диалог между нашими странами. Наша позиция неизменна – для журналистики не существует границ.