Громадськість Закарпаття вважає, що надання регіону спеціального економічного статусу зробить Україну більш сучасною
07.06.2016 19:07

Громадська організація «Закарпатський край», як заявив її голова Василь Кузьо під час участі у передачі Мукачівської телекомпанії «М-Студіо», розробила проект Закону України «Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу», який покликаний наблизити Україну до європейських стандартів. Цей законопроект - спільна праця експертів та членів організації і, на думку його авторів, має сприяти виходу із економічної кризи, що охопила Закарпатську область.

В проекті Закону України «Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу» мають бути конкретно зафіксовані функції органів місцевого самоврядування області щодо права розпорядження землею, лісами та іншими ресурсами регіону. Але головне – це створення умов щодо забезпечення Закарпатської області необхідними для її успішного розвитку коштами. Для досягнення цієї мети фахівці громадської організації «Закарпатський край» вважають за необхідне використати досвід країн ЄС та зробити так, щоб до місцевих бюджетів Закарпатської області безпосередньо перераховувалося не менш як 60% всіх податків і зборів, у тому числі й ренти за природні ресурси, які справляються відповідно до чинного законодавства безпосередньо платниками, включаючи трубопровідний транспорт, митні, банківські та фінансові установ за результатами їхньої діяльності та надання послуг на території області.

Бажаючи зробити процес дійсно демократичним та відкритим, громадська організація «Закарпатський край» свої напрацювання щодо проекту Закону України «Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу» вже направила до обласної ради та обласної державної адміністрації. Окрім того, члени цієї громадської організації мають надію співпрацювати з робочою групою з підготовки законопроекту про надання Закарпатській області статусу спеціальної економічної зони, питання про створення якої включено до порядку денного третьої сесії Закарпатської обласної ради VII скликання. Закарпатська обласна рада дослухалася до пропозицій організації і місяць тому загалом підтримала ідею надання краю спеціального економічного статусу, з депутатами були одної думки голова обласної ради М.Рівіс та голова облдержадміністрації Г.Москаль.

Під час телеефіру Василь Кузьо повідомив, що їх громадська організація планує найближчим часом звернутися до Президента України з електронною петицією щодо опрацювання та представлення до Верховної Ради України законопроекту «Про надання Закарпатській області спеціального економічного статусу». Тому голова громадської організації «Закарпатський край» звернувся до всіх, хто не байдужий за долю Закарпаття і вірить в можливість перетворення краю в українську Швейцарію, підтримати цю петицію.