Потенціал для скорочення українського експорту в РФ ще не вичерпано
10.06.2016 14:25

Україні потрібно займатися пошуком ринків збуту в інших країнах і знімати залежність від Росії. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

Коментуючи інформацію про те, що торгівельні обмеження, що були введені РФ, спричинять зниження українського експорту на 1,3 млрд доларів, наш співрозмовник каже наступне: «В принципі для мене було очікувано, що ми можемо у цьому році втратити таку суму на російському напрямку. Але в той же час, щоб було зрозуміло, у нас в 2012 році експорт у Росію був близько 20 млрд, а зараз немає і 3 млрд».

За словами економіста, Україна вже отримала настільки потужне скорочення експорту в Росію і в тому числі залежність від російського експорту, що зараз впирається в межу, яка не може вже бути меншою.

«Є сфери, де вже Росія не може скоротити наш експорт. В цій сумі, яка залишиться, закладений обмін уранової руди, що видобувається в Україні, на ядерне паливо. І в даному випадку, якщо Росія відмовиться від того, щоб брати цю руду, ми відмовимося від ядерного палива, і тоді Росія програє більше, ніж ми», - пояснює експерт.

Щоправда, продовжує Борис Кушнірук, ще є певний потенціал для скорочення експорту в Росію, але він дуже обмежений.

«Щодо перенаправлення цих потоків, то я би не сказав, що зараз у нас є можливість це зробити. Бо те, що ми втратимо – це переважно продукція, яку ми навряд чи зможемо перенаправити кудись в інші країни. Але очевидно, що нашим товаровиробникам потрібно займатися диверсифікацією ринків збуту, щоб повністю знімати залежність від Росії як від ненадійної країни, в якої завжди політична складова була пріоритетною в прийнятті економічних рішень», - каже співрозмовник видання.

За словами Кушнірука, зараз ми спостерігаємо процес поступової та повільної заміни ринків.

«Причому тут є кілька складових: це і фізичне скорочення експорту, і цінові скорочення, пов’язані з тим, що відбулося падіння цін на сировинні товари, і ті чи інші позиції просто скоротилися. Але я би звертав увагу на те, що насправді цей негатив ми вже з’їли, починаючи з 2012 року. Тому що з 4-го кварталу 2012 року у нас почалося падіння економіки, у тому числі, через скорочення експорту в Росію, бо там почався спад інвестиційної активності. Тому нічого дивного, що ми почали втрачати ринок збуту, немає», - повідомляє економіст.

На думку експерта, Україні потрібно займатися пошуком інших ринків збуту в інших країнах і знімати залежність від Росії.

«Взяти, наприклад, «Моторсіч». При тому, що Богуслаєв завжди агітував за Росію, у нього лише третина продукції експортувалася у Росію. У нього завжди вистачало розуму диверсифікувати ринки збуту. А деякі підприємства були повністю залежними від Росії, і звісно вони зараз мають проблеми», - додає Кушнірук.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що торгівельні обмеження, що були введені РФ, спричинять зниження українського експорту на 1,3 млрд доларів.