Підприємці вимагають від керівництва одеської митниці навести порядок
10.06.2016 14:48

Представники комерційний підприємств вимагають від керівника Одеської митниці припинити цинічний популізм та нарешті розпочати обіцяні реформи. Про це представники бізнесу заявили в ефірі «112 канал».

Підприємці заявляють про те, що «білі» компанії продовжують відчувати тиск з боку митників, які використовують будь-які формальні приводи, щоб змусити їх компанії платити "відкати".

Представники комерційної компанії наводять приклад, про те, що допустивши одну незначну механічну помилку в оформленні декларації, їм хочуть виписати протокол. Хоча згідно з Митним кодексом, підприємець має право відкликати декларацію, але такої можливості не дають. Представник компанії впевнені, що це є своєрідним тиском на підприємство з боку одеських митників.

Представники компанії вважають, що так інспектори намагаються вибити якомога більше грошей з бізнесу. Адже будь-яка біла компанія має прибуток тільки від обороту, а не з кожної декларації, тому такі дії митників можуть призвести до того, що білі компанії змушені будуть перейти на сірі схеми роботи.

Підприємці вимагатимуть від керівництва митниці розібратися в ситуації, нарешті перейти від обіцянок до дій – розпочати реформи на митниці та викорінити нарешті корупцію. Крім того, більшість підприємців констатують, що працювати з Одеською митницею протягом останнього року стало значно важче і вони ввозять товари через інші митниці. Це підтверджує і статистика, за офіційними даними, за час нового керівництва митниці - за час роботи на посаді начальника Одеської митниці Марушевської Ю.Л. (призначена з 19 жовтня 2015 року), а це півроку роботи, митниця лише двічі виконувала індикативні показники, доведені наказами ДФС. Решту чотири місяці, тобто більший період часу відбувалося невиконання доведених митниці завдань.

У поточному році ситуація вкрай незадовільна – за січень-квітень ц.р. відбулося зменшення надходжень митних платежів по Одеській митниці порівняно з аналогічним періодом 2015 року на 1 млрд. 643 млн гривень, що складає майже 30% спаду надходжень, тоді як в цілому по Україні відбулося зростання на 21% надходжень митних платежів до бюджету.