Працівникам яких підприємств загрожують скорочення
10.06.2016 15:15

Люди, що вважаються безробітними, насправді підзароблять. І це певною мірою дає можливість триматися на плаву і не переходити в режим спротиву і бунту. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

На думку нашого співрозмовника, рівень безробіття в Україні надалі буде лише зростати.

«Заходи, до яких вдається Уряд, нині є неадекватними, тому що потрібно будувати великі інфраструктурні проекти, а у влади на це немає грошей. А якщо і є, то вони просто дерибаняться. Тому найближчим часом навряд чи вдасться створити багато робочих місць. І безробіття буде збільшуватися особливо в тих секторах, які не знайдуть своєї ніші після скорочення виробництва чи втрату ринків, зокрема в країнах СНД, в першу чергу, у Росії», - наголошує експерт.

Також політолог звертає увагу на те, що українські підприємства не будуть підготовлені до виходу на ринки ЄС.

«Ті квоти, на які розраховували раніше, ми їх не отримали, і це також призведе до того, що підприємства переробної галузі та ті, що були зорієнтовані на сільське господарство, не знайдуть своєї ніші в ЄС. Тому очевидно, що буде скорочення робочих місць», - констатує директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства.

В той же час, Віталій Кулик не виключає того, що критичну масу безробітних деякою мірою «покриє» будівництво доріг або якихось інших об’єктів.

«Але це не вирішить ситуацію повністю, тому субсидії будуть одним із інструментаріїв латання дир», - додає співрозмовник видання.

За словами Кулика, для того, щоб зменшити рівень безробіття, потрібно запустити великі інфраструктурні проекти (будівництво, доріг, великих підприємств і т.д.).

«Можливо потрібно створити цілі кластери або вільні економічні зони, технополіси, трансферні території, але наші олігархи бояться запустити сюди іноземний капітал, тим більше, мобільний іноземний капітал, який буде створювати їм конкуренцію. І тому раніше цього не було зроблено, і навряд чи при цьому Уряді без урахування інтересів олігархів це вдасться зробити», - прогнозує експерт.

«Треба розділяти зарплату і доходи. Є сірі зарплати, одноразові заробітки, є доходи тієї діяльності, що не регламентується, і це підтримує на плаву більшість населення. По суті, люди вважаються безробітними або є такими де-юре, але насправді працюють, підзароблять, крутяться і так далі. І це певною мірою дає можливість триматися на плаву і не переходити в режим спротиву і бунту», - додає Кулик.

На думку політолога, після того, як влада запровадить обов’язкове декларування прибутків, може виникнути велика проблема.

«Доходи доведеться відкривати, вказувати їх джерела, і це призведе до голодного бунту. Я думаю, що влада має це враховувати і якимось чином компенсувати подібні ризики», - резюмував Кулик.

Нагадаємо, згідно з повідомленням Міністерства соціальної політики, загальні витрати на допомогу з безробіття, у тому числі одноразові виплати для організації безробітним підприємницької діяльності склали 5,96 мільярда гривень.