Чому Європа намагається заморозити конфлікт на Донбасі на десятки років
15.06.2016 13:35

Конфлікт, який сьогодні триває на Сході України, цілком влаштовує Європу. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомив екс-начальник Генштабу ЗСУ, генерал-полковник Анатолій Лопата.

На думку нашого співрозмовника, сьогоднішня підтримка України НАТО є голословною.

«Фактичної підтримки НАТО немає. Чому? Сутність проблем, які сьогодні постали перед Україною у взаємовідносинах із РФ, зачіпають НАТО не менше. Більшість країн, які входять до НАТО, хотіли б мати сталі економічні стосунки з РФ, бо вони втрачають на підтримці України Альянсом», - каже експерт.

На думку Анатолія Лопати, глобально і США, і блок НАТО, і ЕС шкодують, що вони колись розвалили Радянський Союз або сприяли цьому.

«Сьогодні вони хочуть якимось чином задіяти механізм Мінських угод, щоб повернути економіку у стосунках з РФ в ті сталі рамки, які були до цього конфлікту. Вони готові здати Україну Росії давно», - вважає екс-начальник Генштабу ЗСУ.

Але, продовжує експерт, для западних партнерів існує ризик того, що, отримавши Україну, Росія посилить свої позиції, що суперечить прагненню США і країн Європи.

«Вони хотіли б бачити сталу Росію, але таку, яка не була б на сьогоднішній день у перших рядах міжнародної спільноти. Вони роблять все для того, щоб зберегти свої економічні стосунки, і водночас не бажають посилення цієї держави у військовому та в економічному відношенні у тому числі, за рахунок України», - пояснює генерал-полковник.

На думку Анатолія Лопати, Росія зараз намагається вийти на рівень стосунків зі світовою спільнотою, який мав колись Радянський Союз.

«Але те, чого прагне Росія, не потрібно спільноті. Кремль хоче знову створити якийсь Союз, і я так думаю, до 100 річниці Великої Жовтневої Революції РФ планує, можливо, відновити якусь організацію, яка була б потужною як Радянський Союз і, можливо, в тих же кордонах. Ось у чому протиріччя», - каже експерт.

А ось рішення Португалії виділити 200 тисяч євро Міноборони України наш співрозмовник коментує наступним чином: «Ті 200 тисяч євро, які нам виділяє Португалія, - це така капля у море! Звісно, нам потрібно дякувати нашим людям і нашим партнерам за кожну копійку, але тут проблема не в них, в нас самих. Ми робимо внутрішню політику такою, яка, на мій погляд, являється ганебною для стану Збройних сил. Ми сьогодні ще не розібралися, що у нас таке на Сході, це війна чи АТО? Ми не можемо створити систему правозахисту нашого люду, ми не можемо розібратися у своїй ВР, і тому вона не являється на сьогодні нашим сподіванням або реалізацією наших післяреволюційних і післямайданних сподівань».

«Наші внутрішні проблеми більш складні, ніж проблеми, які є у Європі і, можливо, у США, тому що вони мають сталу внутрішню політику. А ми цієї політики не маємо. І наші проблеми у наших крадіях, корупційних оборудках серед найвищого рівня державного керівництва», - додає Анатолій Лопата.

На думку експерта, конфлікт, який сьогодні триває на Сході, цілком влаштовує Європу.

«Це очевидно. І якщо ми сподіваємося, що НАТО дасть нам зброю, то це не так. Якщо дати нам зброю, тоді ми заганяємо РФ не в русло мирних Мінських домовленостей, а в русло більш жорсткої конфронтації. Адже Україна стане більш сильною, а Росія цього не хоче. І Європа буде робити все, щоб заморозити цей конфлікт на десятки років», - резюмував екс-начальник Генштабу ЗСУ.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що міністри оборони країн-членів НАТО схвалили пакет допомоги Україні, який включає консультації і різне сприяння.