Мовне питання: Україна більше не має часу на «підготовку суспільства»
17.06.2016 14:00

Українська мова повинна увійти в наш побут, і якомога швидше. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомив актор театру і кіно, телеведучий, Народний артист України, заступник голови ВО «Свобода» зі зв'язків з українцями за кордоном Богдан Бенюк.

За словами нашого співрозмовника, приймання квот з приводу наявності в ефірі української мови, українських пісень і культури після 25-річного існування нашої держави є нонсенсом.

«Ми бачимо і відчуваємо, що ще є великий спротив багатьох, хто тримає в руках весь інформаційний простір - радіо та телебачення», - каже експерт.

На думку актора, треба запровадити гострий контроль над реалізацією закону "Про телебачення і радіомовлення" і питання щодо повернення української мови в прайм-тайм.

«Адже пісні та фільми пускають в ефір вночі, коли всі українці мирно сплять, і таким чином реалізують квоти», - пояснює Бенюк.

На думку нашого співрозмовника, насамперед українська мова має повернутися в АП, у Кабмін та всі державні органи.

«Всі, хто там працює, повинні обов’язково говорити українською мовою, і не повинно бути таких речей взагалі у галузі освіти (треба слідкувати за тим, як говорять вчителі та викладачі)», - додає експерт.

Таким чином, констатує Бенюк, існує ціла низка питань, пов’язаних з тим, що українська мова повинна увійти в наш побут, і якомога швидше.

«За останні роки це питання змінилося тільки на гірше. Почалося все з лозунгу для об’єднання нашої країни: «Єдина країна – Единая страна!». Але до того ще потрібно було додати «Единая Россия!», і тоді було б все нормально. І я пам’ятаю ті неймовірні потуги, коли у Львові радіостанції говорили російською мовою, а у Донецьку – українською. Але це була чергова показуха. І після цього російська мова ще більше завоювала інформаційний простір», - розповідає актор.

«Я вважаю, що якщо ти хочеш вивісити рекламу іншою мовою, ніж державна, то це має бути закладено в кошторисному рівні. І вирішуватися ці питання мають інакше!», - каже Богдан Бенюк.

Поверненням українства в рекламу та в побут, продовжує експерт, мають займатися і місцеві влади.

«Опір такий, що жителі одного славного міста на Полтавщині, яке носило ім’я Комсомольськ, не можуть тепер себе не уявляти комсомольцями! Це зараз звучить дико і дивно. Але з іншого боку, ми досі їздимо по вулиці Леніна, бо депутати сільської ради не можуть дійти спільної думки, бо думають, що на перейменування потрібні величезні кошти. Таке враження, наче Володимир Ілліч Ленін разом із Пушкіним, Горським і Чапаєвим зверху над ними тут народилися!», - обурюється політик.

За словами експерта, президент має брати на себе відповідальність та самостійно вирішувати питання, які йдуть на користь Україні, стосуються існування держави та нашого побуту.

«У нас немає часу на те, щоб готувати суспільство. У нас суспільство має різні прошарки: є ті, які тягнуть нашу культуру і наш народ вперед в Європу, є ті, які сумніваються, а є ще середня ланка. І нам не можна чекати, доки ми станемо якоюсь густою масою, яка буде виховуватися одностайно. Все рівно потрібно займатися просвітництвом, і ті речі, які пов’язані з існуванням держави, повинні виконуватися у першу чергу, не дивлячись на те, чи готове до цього суспільство», - резюмував співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Верховна Рада зобов'язала радіостанції транслювати кожну третю пісню українською мовою.

Також повідомлялося про те, що сьогодні Верховна Рада в повторному першому читанні розгляне законопроект про внесення змін до закону "Про телебачення і радіомовлення" щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах.