Чого очікувати українським аграріям у зв’язку з відкриттям ЗВТ
17.06.2016 15:25

Загальний стан українського агросектору занепокоєння не викликає. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомила директор Центру аграрних реформ, доктор економічних наук, професор Любов Молдаван.

На думку нашої співрозмовниці, у зв’язку з відкриттям ЗВТ український агросектор цього року може зіштовхнутися зі значними викликами.

«Із зерном, соняшником і соєю у нас не було проблем і не буде, тому що вони легкі і транспортабельні й потрібні всьому світові. Складніша справа з усіма трудомісткими видами продукції, бо вони сконцентровані в малих господарствах: 70% овочів, фруктів і винограду дають особисті селянські господарства, в тому числі і 98% картоплі. І вони не готові до ЗВТ. Тамтешні фермери давно об’єднані в кооперативи і можуть здавати продукцію на запит найбільших супермаркетів тими партіями, які необхідні їм. А у нас немає ніякої державної політики щодо підтримки фермерів», - пояснює Любов Молдаван.

Таким чином, констатує експерт, необ’єднані виробники без стандартизації продукції не будуть затребувані не тільки на зовнішньому, а й на внутрішньому ринку.

«Їх, до речі, може витіснити імпорт, але на цьому вже живуть 2,5 мільйона людей. І тут потрібно дуже добре крутитися, щоб зробити 5-6 кроків, які роблять всі країни Заходу по відношенню до своїх ферм», - додає директор Центру аграрних реформ.

За словами експерта, в будь-якій кризі аграрний сектор працює і кормить людей.

«У кожної країни світу є закон збереження розселення, тобто захисту країни від надурбанізації, зрівноваження ринку праці, сільського та міського, щоб не створювати трущоби навколо великих міст. А це велика політика та великі кошти. Але якщо ми подивимося історичний досвід, то в Америці по відношенню до сільського господарства така політика була прийнята саме у роки великої кризи. Це значить, що існує закономірність: якщо у країни важкий стан, то людина обійдеться без нової одежі або інших покупок, а буде останнє віддавати за їжу. Але жодна країна, яка себе поважає, не залишить сільське господарство на самовиживанні», - каже доктор економічних наук.

В той же час, зазначає Любов Молдаван, загальний стан українського агросектору занепокоєння не викликає.

«Спочатку, коли була безсніжна зима, ми вийшли на весну з малим запасом грунтової вологи в метровому шарі, де розміщується коріння. Але потім пішли дощі, і становище виправилося. Можна сказати, що ця засуха не завдала значної шкоди. Щоправда заморозки частково нашкодили тим господарствам, які займаються виробництвом овочів, фруктів, ягід і винограду (бо в тих місцевостях пройшли гради). Але це явище червневе, воно майже щорічне, тому доволі поширене. Урожаю нам у будь-якому разі вистачить, адже ми просто можемо зменшити експорт. Бо для потреб країни йде приблизно 6-7 мільйонів тонн зерна, і цього нам вистачає», - резюмувала співрозмовниця видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що середня ціна за тону пшениці в Україні в наступному маркетинговому році може скласти $ 145 (+ 6% до 2015/16 МР), ячменю - $ 141 (+ 5%).