Центр безпеки журналістів завершив чергову серію тренінгів
17.06.2016 17:00

Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) та Національна спілка журналістів України (НСЖУ) завершили проведення чергової серії дводенних тренінгів з безпеки журналістської роботи у місцях підвищеного ризику. Тренінги проводилися за методикою Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) у рамках діяльності «Об’єднаного центру допомоги для журналістів НСЖУ та НМПУ».

Останні тренінги відбулися у Маріуполі, Сєвєродонецьку та Києві. Заняття проводили сертифіковані Міжнародною федерацією журналістів тренери Олександр Тарасов, Юрій Луканов та Сергій Штурхецький.

Під час тренінгів журналісти отримали такі знання:

як підготуватися та розпланувати роботу у місцях підвищеного ризику;
про особисту безпеку та безпеку у транспорті під час поїздок;
про поведінку та правила перетину блок-постів;
як не стати заручником та як правильно поводитися, якщо це таки трапилося;
про загрози від різних видів зброї та способи мінімізації ризиків;
правила поведінки під час авіа-нальотів;
як не втратити професійну апаратуру і зберегти цінні відео- та фотоматеріали;
як правильно підбирати і користуватися захисним спорядженням (бронежилетом), тощо.

Нагадаємо, що загалом за час роботи Центру було проведено 36 тренінгів з безпеки журналістської роботи у зонах конфлікту, учасниками яких стали понад 500 журналістів з усіх областей України.

Діяльність «Об’єднаного центру допомоги для журналістів НСЖУ та НМПУ» проводиться у партнерстві з Міжнародною федерацією журналістів та за підтримки Фонду «Відродження». У 2015 році проведення 5 тренінгів було здійснено також завдяки проекту «У-медіа», що виконується за підтримки INTERNEWS.

Мета Центру – надання комплексного захисту та підтримки журналістам в умовах соціально-економічної кризи та «гібридної війни» в Україні шляхом підвищення їх обізнаності та набуття навичок у сфері безпеки, забезпечення захисним обладнанням, надання психологічної допомоги і підтримки, надання матеріальної допомоги у складних життєвих обставинах