Гримаси демократії: чи готовий ЄС попрощатися з Великобританією
24.06.2016 15:55

Європейці - і лідери, і особливо громадяни - мають зрештою вийти зі свого комфортного стану і повернутися до тих проблем, які сформувалися навколо Європи. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів доктор політичних наук, модератор аналітичної групи Geostrategy.ua Сергій Даниленко.

На думку нашого співрозмовника, Євросоюз не був остаточно готовий до виходу Великобританії.

«До певної міри я не можу стверджувати, що вже є чітко розписана дорожня карта, як виходити з цієї ситуації, адже розрив між тими, хто виграв, і тими, хто був за ЄС, він дуже мінімальний. Тут ми можемо сказати, що спрацювали гримаси демократії. Адже коли такі складні рішення про геополітичні проблеми виносяться на референдум (звісно, ми говоримо про те, що найкраща форма правління – це демократія, але сам Черчилль казав, що вона не ідеальна, але нічого іншого і кращого немає), ця неідеальність і спрацювує», - каже політолог.

За словами експерта, для інтелектуалів та експертів актуальне питання, наскільки пряма демократія у форма плебісцитів і референдумів є ефективною.

«Це дуже гостре і непросте питання. Це стосується ще і того, чи можна виносити такого рівня питання на всенародне голосування, чи можна було йти на такий ризик, чи була демократія готова до цього», - додає пан Даниленко.

Співрозмовник видання вважає, що в самій Британії ті люди, які підтримують членство в ЄС, дуже шкодують з приводу того, що сталося.

«В Британії ще будуть непрості рішення про імплементацію, але оскільки це демократичні рішення, то відкручувати назад вже ніхто не буде Я думаю, що відповідальність посилиться на тих громадян, хто через дощ чи через погану погоду, чи через небажання ходити на місцеві вибори чи будь-які, не прийшов і не проголосував», - прогнозує політолог.

Що стосується того, як вплинуть результати референдуму на ЄС, то експерт поділяє думку Дональда Туска, що цей виклик для європейців дуже вчасний і корисний.

«Вони мають прийти до тями і повернутися до тих проблем, які сформувалися навколо Європи. Вони повинні вийти зі свого комфортного стану: і європейські лідери, і особливо європейські громадяни, тому що їх заколисав стабільний розвиток, скажімо так, бюргерське життя», - каже Сергій Даниленко.

За словами нашого співрозмовника, якщо в Британії виникнуть політичні кризи, кризи еліт або демократії, то у нас це може відгукнутися силовим вирішенням нашого питання на фоні тих подій, які відбувалися.

«Якщо британці матимусь свій клопіт, то Україна в тій ситуації, в якій вона опинилася, матиме прикордонний клопіт, на межі між мирним і немирним життям. Я тут звертаюся до думок Тімоті Снайдера, американського вченого і історика, який говорив при криваві землі в тому числі і про Україну, і гострота вирішення проблем може знову пройтись по території України», - прогнозує аналітик.

На думку Даниленка, від цієї ситуації виграє Росія.

«Ідея РФ – це своя гра з захистом власних інтересів, намагання грати в «долгую», натискаючи на слабкі місця ЄС, в будь-якій частині світу, виграючи з того. Вона дочекалася свого шансу, вистояла два роки, вона ризикнула і пройшла. Але це не значить, що європейці цілком забудуть про Україну. Те, що вони сконцентруються на собі, що акцент зміститься, і вони приділять увагу своїм проблемам – це відбудеться», - каже експерт.

Нові виклики, зазначає політолог, мають підштовхнути українців до виконання їхнього домашнього завдання і відкривають нам шанс до інтеграції у ЄС.

«Євросоюз повинен довести свою життєздатність і привабливість, долаючи євроскептицизм і популізм, який наростає в Європі. І результати цього популізму і медійного впливу і породили такий результат Брексіту. Адже рішення «ми зараз відокремимося, і нам стане легше, відпадуть проблеми», - це популістичне рішення, яке нав’язувалося і врешті-решт спрацювало», - резюмував Сергій Даниленко.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що ЄС готовий оперативно почати переговори про умови виходу Великобританії зі складу блоку, адже будь-яка затримка буде невиправдано збільшувати невизначеність.