«Тарифний протест» може бути дуже корисним для деяких політичних сил
06.07.2016 13:33

Громадяни України мають протестувати проти монополізації ціни на житлово-комунальні послуги і проти того, що ця ціна є непрозорою для споживачів. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомляє політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

За словами співрозмовника видання, українські профспілки могли б вплинути на тарифну політику держави, якби частіше проявляли свою активність та влаштовували страйки проти свавілля влади та роботодавців.

Що стосується безпосередньо сьогоднішньої акції протесту проти підвищення комунальних тарифів, то експерт каже наступне: «На даний момент ринок з надання послуг є монополізованим. Там немає ринкової ціни, там може бути лише економічно обґрунтована ціна. І ця економічно обґрунтована ціна може існувати лише у вигляді домовленості між кінцевим споживачем послуги, надавачем послуги (тобто господарським суб’єктом і об’єктом) і державою. Це має бути договір».

Зараз, продовжує Кулик, держава перетворилася на «учасника монопольного підкату формулювання ціни на житлово-комунальні послуги».

«Очевидно, що громадяни мають протестувати проти такої монополізації ціни і проти того, що ця ціна є непрозорою для споживачів», - наголошує політолог.

«Я сумніваюся, що в цій ситуації буде кінцевий результат у вигляді зниження ціни. Але переглянути тарифи, провести додаткову калькуляцію, прибрати з цієї калькуляції такі складові, які передбачають, що громадяни вимушені платити за борги підприємств, які надають ці послуги, корупційну складову, амортизацію, збитки неправильного менеджменту компанії та інше – це можна зробити. І саме цього профспілки можуть досягнути зараз, а також за допомогою депутатів у Верховній Раді», - додає директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства.

Віталій Кулик звертає увагу на те, що вчора і сьогодні здійснювалися спроби блокувати трибуну ВР кількома фракціями, які виступили проти підвищень цін на житлово-комунальні послуги.

«Але є ризик того, що деякі політичні сили будуть використовувати акції протесту профспілок для отримання політичного дивіденду», - каже експерт.

«В цілому я позитивно оцінюю цю акцію і сподіваюся, що влада вийде на переговорний процес, і ми побачимо все ж таки договірну ціну, економічно обґрунтовану, а не таку, яку влаштовують народу монополісти і їх представники у владі чи в НКРЕКП», - резюмував політолог.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зустрівся з делегацією від активістів, які мітингують під Кабінетом міністрів з вимогою не підвищувати комунальні тарифи.