Підсумки Саміту НАТО: Альянс формує відповідь на російський стиль
11.07.2016 14:10

НАТО поступово переорієнтовується і все більше стає силовим та військовим альянсом. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив доктор політичних наук, модератор аналітичної групи Geostrategy.ua Сергій Даниленко.

За словами нашого співрозмовника, протягом двох років трансформації, які відбулися на Сході Європейського континенту, НАТО врахувало всі свої недоліки і обрало прагматичну діяльність.

«НАТО формує відповідь на російський стиль. Бо Росія встигла за попередні роки, починаючи з 2000-х і про це Альянс зауважував, оновити армію, розбудувати її структурно, а у НАТО цього не відбувалося. Основний акцент до моменту анексії Криму – НАТО займалося політичною діяльністю, а зараз воно переорієнтовується і все більше стає силовою і військовою потугою», - пояснює експерт.

У той же час, додає політолог, Україна не має тішити себе тими заявами, які пролунали на Саміті у Варшаві.

«Ми маємо врахувати ту обставину, що залишається загроза того, що Україна може залишитися сірою буферною зоною, яка насправді розводить дві армії – натівську і російську. І це питання до нас, до України, де ми повинні зміцнити силову складову української держави. Тобто, розбудова армії і її боєздатності – є її ключовими питаннями, і не менш значущими, ніж економічні і соціальні реформи», - каже аналітик.

Даниленко нагадує про те, що НАТО, як військово-політичний альянс, став на позицію української влади стосовно можливості проведення виборів на тимчасово окупованих територіях лише за умови демілітаризації.

«Внутрішньополітична ситуація в країні вона є не меш загрозливою, і саме зовнішньополітичний чинник – рішення НАТО – є дуже важливим, який вплине на політику в нашій країні», - констатує співрозмовник видання.

За словами експерта, Саміт НАТО проходив на дужу непростому зовнішньополітичному тлі для України.

«Протягом півроку ми пережили не надто сприятливі і позитивні рішення для України в країнах ЄС: це і референдум в Нідерландах, Британії, рекомендаційне рішення парламенту Кіпру про те, що потрібно згорнути санкції проти Росії, рішення місцевих парламентів Італії про те, що потрібно переглянути політику санкцій щодо України, голосування в Польському сеймі щодо Волині – отже це все дуже негативне тло для української політики», - пояснює аналітик.

Що стосується можливого впливу результатів Саміту на поведінку Росії, то Сергій Даниленко каже наступне: «Навряд чи це вплине на Кремль. Адже Росія і надалі буде проводити свою провокаційну діяльність, зміцнювати свій західний кордон. І тут основним місцем зіткнення стане україно-російський кордон. Росія під впливом натівських рішень і надалі буде зміцнювати Крим як військову фортецю, і Чорне море стане центром значної напруги з ядерною присутністю (бо росіяни перекинули на півострів значну частину літаків, які можуть нести ядерну зброю)».

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новини України - From-UA повідомляло про те, що голови держав і урядів країн НАТО на зустрічі в верхах у Варшаві прийняли варшавську декларацію, в якій звинуватили Росію в підриві порядку в Європі.