Українців закликали не плутати воєнний стан з оголошенням війни
21.07.2016 14:12

Оголошення воєнного стану – це підготовка з метою запобігання певного конфлікту, що не означає, що ми вступаємо у певний воєнний конфлікт. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів військовий експерт Інституту Євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

Наш співрозмовник не виключає можливості введення воєнного стану в Україні.

«Ситуація із самого початку була непростою, і ще тоді казали про введення воєнного стану. На мій погляд, тут треба акцентувати питання на іншому: чи буде він вводитися на окремо взятих територіях чи буде поширюватися на всю Україну. Якщо це, скажімо, проводиться в рамках певних тренувань, що тут мається на увазі? На сьогоднішній день влада ще досі не навчилася працювати в умовах воєнного стану, тому що він передбачає обмеження певних прав і свобод людей, пов’язаних із пересуванням, із доступом до засобів масової інформації і так далі. І до цього суспільство потрібно готувати і пояснювати, що можна робити, а що – ні», - зазначає експерт.

За словами Козія, не треба плутати воєнний стан з оголошенням війни.

«Процедура для оголошення війни – це вже війна, а процедура для оголошення воєнного стану – це підготовка з метою запобігання певного конфлікту, що не означає, що ми вступаємо у певний воєнний конфлікт. Оцими речами політики спекулюють, не розуміючи певних тонкощів і деталей», - каже військовий експерт.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що РНБО може внести до порядку денного питання про введення воєнного стану.