Правозахисник розповів, звідки з'їжджаються в Україну сучасні «злодії у законі»
25.07.2016 13:35

Цілком можливо, що «злодії у законі» мають зв’язки з політиками. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України – From-UA розповів український правозахисник, громадський і політичний діяч Володимир Чемерис.

На думку нашого співрозмовника, після прийняття закону про встановлення кримінальної відповідальності для «злодіїв в законі», останні в Україні не зникнуть.

«Ми зараз бачимо величезне зростання злочинності: майже кожен день вбивства, грабунки, перестрілки. Поліція з цим не справляється, більше того, пані Деканоїзде треба визнати, що так звана реформа поліції – провалена. Бо по суті, ця реформа була абсолютно механічною: набрали нових людей, які не мають досвіду. Поки що вони набираються досвіду, щоб адекватно боротися зі злочинністю, а на це потрібно багато часу. І люди не розуміють цього», - пояснює правозахисник.

За словами експерта, сучасні українські поліцейські навіть не знають такого поняття, як права людини.

«Вони не розуміють, що і як їм захищати, вони не уявляють, що це таке», - додає громадський діяч.

Що ж стосується того, чи пов’язані «злодії у законі» з політиками, то, на думку Володимира Чемериса, це цілком можливо.

«У нас кримінал традиційно пов'язаний із політикою. І насправді те, що у нас відбувається такий вал злочинності, в першу чергу, це постмайданний синдром: люди зрозуміли, що всі справи нібито можна вирішувати насильством. А другий момент – це взагалі провал будь-якого реформування, за що особисто має нести відповідальність пані Деканоїдзе», - пояснює експерт.

«Що стосується самого визначення «злодії у законі». У нас є президент - гарантний арбітр. Він гарантує великому капіталу, що все вкрадене буде у нього, а місія арбітра проявляється у вирішенні якихось суперечок серед великих людей в Україні. Так ось «злодії в законі» - це гарантні арбітри серед усіх злодіїв. У більшості випадків, я знаю, що це люди за походженням із Кавказу, а конкретніше – це грузини, які перебралися, найбільшою мірою, в Україну, коли їх витіснили із Грузії і Росії», - додає Володимир Чемерис.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новини України – From-UA повідомляло про те, що, згідно заяві очільниці Національної поліції Хатіі Деканоїдзе, "злодії в законі", які орудують в Україні, включаючись в політику, представляють інтереси російських спецслужб.