Судова реформа: які проблеми «часів Януковича» не усунені до цього часу
11.08.2016 14:51

Проводити зміни суду без реформи всієї юстиції, прокуратури, слідства та оперативних служб, системи спецслужб і інших – неможливо. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, народний депутат України III, IV скликань Степан Гавриш.

Наш співрозмовник скептично оцінює саму ідею судової реформи в Україні.

«Ми вже були свідками того, як президент Янукович проводив судову реформу, яка закінчилася тим, що фактично винними стали всі його політичні опоненти. А Кримінально-процесуальний кодекс, який був написаний Андрієм Портновим в Адміністрації Президента, взагалі був направлений персонально проти Юлії Тимошенко і мав відіграти ключову роль у справі про організацію вбивства Щербаня. До того ж КПК і залишився в такому ж, я б сказав, політтехнологічному і абсолютно недемократичному стані, як і був при Януковичі, з широким спектром заочного правосуддя, з можливістю винесення вироку за свідченнями чужих слів, без прямих свідків і встановлення прямого факту вчинення злочину, і ще з десятками інших проблем, які новою владою ще не усунені до цього часу», - констатує експерт.

Що стосується судової реформи і внесення змін до Конституції України, то Степан Гавриш зазначає наступне: «Це також достатньо прозора політтехнологія, яка направлена на зосередження контролю над судовою гілкою влади в АП. І невипадково такими положеннями президенту надаються монарші, скажімо так, досередньовічні права, коли головний гарант держави буде фактично встановлювати правила гри в суді, маючи право на призначення достроково суддів, на звільнення суддів і так далі».

На думку аналітика, реінкарнація Вищої Ради юстиції у Вищу Раду правосуддя нічого не змінить.

«І введення комісії з доброчесності громадян і журналістів не приведе до того, що суд стане більш прозорим. Але головне завдання полягає у тому, щоб виписати суддям політичний мандат, якому президент буде довіряти», - повідомляє екс-нардеп.

«Зверніть увагу на Туреччину, коли на наступний день після перевороту, який спробували зробити військові, невдалого путчу, Ердоган звільнив майже п’ять тисяч суддів, більше двох тисяч прокурорів, в яких були конфісковані сейфи, майно, рахунки, фактично поза судовими процедурами. По суті справи, це є спроба політичної юстиції, яка криється за судової реформою», - додає Гавриш.

В той же час, зазначає експерт, проводити зміни тільки самого суду, без реформи всієї юстиції, прокуратури, слідства та оперативних служб, системи спецслужб і інших – неможливо.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новини України - From-UA повідомляло про те, що 9 серпня, детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) викрили на хабарі $ 150 тисяч суддю Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса.