Судова реформа в Україні має дві мети, і одна з них вже досягнута
11.08.2016 15:45

Жодного значного і резонансного судового розгляду публічно і відкрито в останній час так і не відбулося. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, народний депутат України III, IV скликань Степан Гавриш.

На думку нашого співрозмовника, гучні затримання українських суддів виглядають як спроба продемонструвати успішність судової реформи.

«Для того, щоб змінити судову систему, ми маємо згадати закони про очищення влади і судової гілки влади, які не реалізовані, згадати спробу провести люстраційну кампанію в суді, яка нічим не завершилася. Також ми маємо звернути увагу на те, що більша частина тих суддів, які виносили рішення відносно активістів Майдану - і фактично привели країну до Майдану та протесту проти Януковича - вони залишаються досі на своїх посадах. Більше того, вони мають високопосадові функції в судовій системі та керують судовими процессами», - пояснює експерт.

«Мені здається, що Чаус і інші судді, які затримуються із хабарями, нагадують лише відомого львівського колядника, який при Януковичі також отримував відповідний термін позбавлення волі, але від цього судова система не стала іншою, вона стала політично ще ближчою до президента Януковича», - додає доктор юридичних наук.

За словами Гавриша, існуюча система влади не зацікавлена в реальному правосудді, яке б забезпечувало однаковий рівень законності і яке б діяло на підставі закону.

«Сама влада глибоко корумпована і живе за подвійними правилами. Одні правила вона делегує суспільству, приймаючи закони про підвищення різноманітних фіскальних тисків на нього і зменшуючи соціальні ресурси самих громадян, а іншими правилами вона розширює свої можливості для того, щоб ховати свої гроші в офшорах. Оскільки всі бізнесмени, які знаходяться в політиці, без виключення, вони працюють тільки з оффшорами», - каже екс-нардеп.

«Влада арештовує окремих суддів, які в абсолютній більшості є людьми, які живуть за рахунок хабарів, для того, щоб на цьому тлі продемонструвати свою лінію в напрямку, пов’язаному зі зміною самої системи суду в Україні. Але в дійсності головні корупціонери, які формують нинішню політику, що пов’язана зі нехтуванням української державності, з нарощуванням корупційних тисків на суспільство, встановленням правил, які не витікають із закону, а встановлюються стратегічною оцінкою чи іншими інструктивними вказівками через «смотрящих» в областях, вони приймають рішення, кого доводити до суду, а кого – ні», - додає Гавриш.

Співрозмовник видання звертає увагу на те, що жодного значного і резонансного судового розгляду публічно і відкрито в останній час так і не відбулося.

«Навіть питання, які пов’язані із звинуваченням торнадівців, намагаються закрити і не показати суспільству, в чому суть роботи сучасних правоохоронних органів та який взагалі рівень правосуддя в Україні. Це стосується не тільки цих питань, а й багатьох інших. Тому я вважаю, що реформа, яка проведена, мала дві цілі: перша – це виключно підпорядкувати суд президенту, і це вдалося зробити, адже він сьогодні є ключовою людиною, яка приймає рішення в судовій гілці влади, і друга – це підготувати нас до наступного кроку змін до КУ, пов’язаних із децентралізацією і надання Донбасу особливого статусу (створення там воєнної автономії за рахунок бюджету України і національних інтересів)», - резюмував Степан Гавриш.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новини України - From-UA повідомляло про те, що

9 серпня, детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) викрили на хабарі $ 150 тисяч суддю Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса.