Олег Пономарь: Ющенко відтермінував війну в Україні
11.09.2016 20:41

Відомий блогер Олег Пономарь поділився своїми роздумами про те, чому екс-президент України Віктор Ющенко не заважав кандидату в президенти Віктору Януковичу стати президентом України.

«Віктор Андрійович був прозахідним, проамериканським політиком. І хоча ви мені тут приведете мільйон фактів і про його слабкості і нерішучості, і про його можливу корупційну залученість з РФ (газ і т.д.), але для глобального, геополітичного тренда це не важливо. Так буває і одне не виключає іншого. Ющенко був за вступ в НАТО і все для цього зробив, в Бухаресті Ангела Меркель була проти і це не залежало від Віктора Андрійовича.Він засудив агресію РФ в Грузії. Він розвивав тему енергетичної незалежності від РФ (Одеса-Броди і т.д.). Він говорив про Балто-Чорноморський Союз, не кажучи вже про його велику справу по формуванню справжньої нації. А війну і анексію Криму ми не отримали тоді від РФ тільки тому, що при Віктору Андрійовичу Європа не пішла на наш вступ до НАТО і підписання Асоціації з ЄС. Просто навіщо тоді це (війна) було потрібне РФ, якщо нейтральний статус України зберігався?», – написав Пономарь у Facebook.

За його словами, РФ зробила роботу над помилками і забезпечили на президентських виборах в Україні вибори без вибору – обидва кандидати були проросійськими і при обох цих президентах Україна залишалася б в російській зоні впливу, але між ними був нюанс, який і визначив тактику Заходу і Ющенка.

Олег Пономарь вважає, що історичний час виходу України з недоімперії прийшов. Перший майдан це завдання не виконав до кінця і на Заході це враховували при аналізі 2010. Тобто на Заході аналітики прораховували, що Майдан готовий і народ України готовий зробити ривок від Росії до Європи. США в своїх аналізах прогнозували цей народний потенціал і історичну неминучість руху України на Захід. І знали, що будуть допомагати Україні. І це нормально – Захід допомагав і країнам Балтії у цій трансформації.

«Ось ці три аксіоми і є диспозиція перед виборами 2010. І тепер рішення Віктора Андрійовича стане нам зрозумілим, якщо для нашого моделювання ми поставимо собі один питання – якою була б історична доля України, якби переміг не кандидат Янукович? Можливий був би Майдан?», – резюмував Олег Пономарь.