У Ківерцях компромісу не досягнуто, колектив вимушений оголосити безстроковий страйк
12.09.2016 16:34

“Компромісу не досягнуто, місцева влада не чує голосу розуму і профспілки, тож у колективу лишається останній законний засіб захисту своїх прав – оголошення безстрокового страйку! Колеги, ківерцівські медійники потребують вашої підтримки та солідарності», – наголосив Голова НМПУ Ігор Чайка.

Нагадаємо, сьогодні, 12 вересня відбувся круглий стіл у Ківерцях щодо рейдерського захоплення газети «Вільним шляхом», яке відбулось 8 вересня. Конфлікт довкола роздержавлення газети “Вільним шляхом” триває з 15 серпня, під час якого місцева влада грубо порушує права трудового колективу комунальної газети.

Участь у круглому столі взяли: голова районної ради – Григорій Недопад, заступник голови районної ради – Тамара Чигрин, голова Ківерцівської райдержадміністрації – Валерій Ткачук, в.о. начальника ГУ Нацполіції у Волинській області – Петро Шпига, заступник начальника слідчого управління – начальник організаційно-методичного відділу – Анатолій Петрушин, начальник ківерцівського відділу поліції – Юрій Столярчук, заступник начальника ківерцівського відділу поліції, начальник слідчого відділу – Андрій Глубіцький, трудовий колектив ківерцівської газети «Вільним шляхом», незаконно призначена в.о. редактора – Людмила Михайленко, голова Незалежної медіа-профспілки – Ігор Чайка та перший заступник голови НМПУ – Олександр Тарасов.

Вже на початку заходу секретар райдержадмністрації повідомила учасників про квоту доступу до круглого столу: 1 представник ЗМІ та 2 представники трудового колективу газети «Вільним шляхом». Лише після втручання представників НМПУ вдалось переконати пані секретарку, що захід відкритий і всі бажаючі можуть на нього потрапити.

Голова райдержадміністрації Валерій Ткачук у ході зустрічі озвучив позицію влади та наголосив, що комунальне підприємство «Редакція газети «Вільним шляхом» треба закривати, якщо трудовий колектив й надалі буде протестувати.

Представиники ГУ Нацполіції у Волинській області наполягають, що після проведення перевірки повідомлення про злочин у рамках ЗУ «Про звернення громадян», ознак злочину не виявлено, повідомлення розглянуто у порядку звернення громадян. Підстави для внесення повідомлення до ЄРДР відсутні, так як поліція не виявила ознак злочину в діях посадовців районної ради. Про це заявив заступник начальника слідчого управління ГУ Нацполіції у Волинській області Анатолій Петрушин. Також він повідомив, що рішення поліції узгоджено з Ківецівською місцевою прокуратурою.

Перший заступник голови медіа-профспілки, головний юрисконсульт НМПУ – Олександр Тарасов зазначив: «Поліція не має права розглядати повідомлення про злочин як просте звернення громадян. Це пряме порушення ч.1 ст.214 КПК України, що зобов’язує слідчого негайно, але не пізніше 24 годин після одержання заяви про злочин, внести його до ЄРДР. Далі настає стадія перевірки шляхом слідчих дій наявності або відсутності ознак кримінального правопорушення. Та перевірка, яку майже три тижні проводить поліція – опитує осіб, аналізує документи, – по суті є слідчими діями. Які чомусь проводяться поза межами кримінального провадження, що у свою чергу також є порушенням чинного КПК (ч.2 ст.214 КПК). Чому на такі грубі порушення закону «заплющує очі» прокуратура Волинської області, невідомо».

Він також додав, що в діях голови райради пана Григорія Недопада, заступниці голови райради Тамари Чигирин та інших депутатів районної ради є всі ознаки цілого «букету» злочинів. Це й перешкоджання професійній журналістській діяльності (опечатування приміщення, реєстрація нового статуту, в якому трудовий колектив виключений зі складу співзасновників) й зловживання владою й службовими повноваженнями (прийняття районною радою всупереч волі трудового колективу рішення про роздержавлення в другий етап), й самоуправство (ламання дверей та замків). А поліція не порушує кримінальне провадження саме тому, що не хоче йти супроти місцевої влади. «Ми будемо оскаржувати незаконні дії поліції до прокуратури, а якщо треба буде той до суду. Коли суд чи прокуратура зобов’яжуть слідчого внести відомості до ЄРДР, ми поставимо питання про відповідальність керівників слідчих відділів Волинської поліції», – зазначає Олександр Тарасов.

В.о. начальника Волинської обласної поліції Петро Шпига запропонував, щоб органи місцевого самоврядування – райрада та райдержадміністрація поки утримались від дій щодо майна, яким користується редакція, та не «заселяли» туди ні міграційну службу, ні будь-кого іншого, доки питання не вирішиться в суді. Райрада та райдержадміністрація наразі публічно погодились не вчиняти дій щодо майна та не заводити туди ніяких служб.

Чотирьостороння зустріч відбулась за сприяння Голови Національної поліції України – Хатії Деконаідзе у відповідь на численні звернення НМПУ щодо злочинної бездіяльності національної поліції у Волинській області та сприяння правоохоронних органів у рейдерському захопленні газети. Втім, на жаль, зустріч не сприяла вирішенню конфлікту. Жодна з вимог, яка була висунута первинною профспілкою роботодавцям, не задоволена. Голова Ківецівської райради Григорій Недопад від процедур по примиренню ухилився. Тому трудовий колектив оголосив про початок безстрокового страйку з 19 вересня.

Це буде перший страйк в Україні, пов’язаний із порушенням місцевою владою прав колективу комунальної газети на роздержавлення.