Знайомтеся: російський націоналіст, доброволець «Правого Сектора». ФОТО, ВІДЕО
14.09.2016 13:03

Біографія Олега Бутусіна ідеальна для російського націоналіста: морський офіцер запасу з Владивостока, православний традиціоналіст, хлібороб, батько десятьох дітей, а в минулому — член російського козацтва.

На Донбасі таких воює достатньо — з боку так званих республік. Але Бутусін якщо і бачить таких людей, то лише в приціл: багато його знайомих з числа козаків підняли зброю проти України, а ось він від початку Майдану обійняв український бік, пише Народне око.

У тому, що його позиція правильна, Бутусін переконався влітку 2014 року — під час Іловайського котла, організованого за активної участі російських військ. Тоді, перебуваючи на Кубані, він сам побачив, як РФ повітрям і залізницею постачала на Донбас особовий склад, озброєння і боєприпаси для “ДНР-ЛНР”. При цьому офіційний Кремль повторював одне — ніяких російських військ на сході України немає. “У цей момент я зрозумів, що не можу не поїхати в Україну,— зізнається доброволець.— Потім дітям було б соромно дивитися в очі”.

Бутусін зібрав свою численну родину — дружину і дітей — і виїхав до Івано-Франківської області, де придбав будинок. Рідня почала жити сільським господарством, а сам голова сім’ї вступив до Правого сектора і наступні два роки провів у боях на сході України.

Зараз він ненадовго повернувся у Прикарпаття — допомогти змолотити хліб і закінчити ремонт у новому будинку. Потім обов’язково повернеться на передову. “Воювати — найулюбленіша моя справа”,— зізнається Бутусін.

Його паспорт згорів у зоні АТО, тому подати документи на отримання українського громадянства Бутусін не може і поки домагається статусу біженця. До Росії повертатися і не хоче, і не може: влада на батьківщині дізналася про козака в Правому секторі, у родичів провели обшуки, а братові і поготів загрожує суд за листування з “карателем”.

“Коли я перетнув кордон [з РФ до України], було таке враження, що потрапив додому: тут я зустрів стільки прекрасних людей. Друзі, нажиті в Росії за 40 з гаком років, виявилися дешевками”,— каже Бутусін. І, змовницьки усміхаючись, додає: “Повернутися назад я зможу тільки на танках з каральною експедицією. Можу допомогти вішати Путіна”.

43044_900

12346594_212427812422387_8923189065995517483_n_890x395_729x547

unnamed__large